Harabe deresi havzasında AGNPS modelinin uygulanması
Application of AGNPS model in Harabe creek watershed
  1. Tez No: 120114
  2. Yazar: CÜNEYT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. Y. ERSOY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Harabe creek watershed, model, AGNPS, surface flow, hydrology 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARABE DERESİ HAVZASINDA AGNPS MODELİNİN UYGULANMASI Cüneyt AYDIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Y. Ersoy YILDIRIM Akarsu, göl, körfez ve tarımsal alanlarda insanların neden olduğu etkilerle su kalitesinde oluşan bozulmalar ortaya çıkmaktadır. Bilgisayar modelleri söz konusu olumsuz etkilerin belirlenmesi amacıyla giderek artan bir şekilde katkılar sağlamaktadır. AGNPS modeli de dünyada ve özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde havza bazında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Şanlıurfa Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü havzalarından biri olan Harabe Deresi havzası verileri esas alınmıştır. 1992-1996 yıllan arasında düşen ve 25.4 mm' den büyük yağışlar sonucu ortaya çıkan yüzey akışlar AGNPS modeli ile tahmin edilmiştir. Sonuçta, yöre koşullarında Mart ve Ekim aylan arasındaki dönemde yüzey akış tahminlerinde AGNPS modelinin kullanılabileceği belirlenmiştir. 2002, 65 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Harabe deresi havzası, model, AGNPS, yüzey akış, hidroloji
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis APPLICATION OF AGNPS MODEL IN HARABE CREEK WATERSHED Cüneyt AYDIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Doç. Dr. Y. Ersoy YILDIRIM Degration in water qualities of lake, bay, river and agricultural area have been caused by the negative effects of human. In order to avoid this kind of effects, computer models has been increasingly used to determine the required measures. The AGNPS model is one of the models recently used in the world and especially USA. This study was based on the data of Harabe Creek watershed, Şanlıurfa Rural Affairs Research Institute. Storm-based surface flows resulted from the rains greater than 25.4 mm between 1992- 1996 were predicted by AGNPS model. Consequently, AGNPS model can succesfully be used in the watershed for the March-October rain cases. 2002, 65 page