Beypazarı peyzaj potansiyelinin saptanması üzerine bir araştırma
A Study on the determination of landscape potential of Beypazarı
  1. Tez No: 120112
  2. Yazar: FİLİZ AKLANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜKERREM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Beypazarı, peyzaj analizi, peyzaj potansiyeli, tarihi çevre, doğal çevre, kentsel yapı mirası, tarihi kent dokusu, Beypazarı, landscape analysis, landscape potentiality, historical environment, natural environment, urban architectural inheritance, historical cite structure
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tea BEYPAZARI PEYZAJ POTANSİYELİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Filiz AKLANOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Bu çalışma, Beypazarı İlçesi örneğinde doğal ve kültürel çevreler için veri toplama, kaydetme, analiz, sorunların saptanması ve öneriler aşamalarım içermektedir. Beypazarı, hem doğal hem de kültürel kaynaklara sahip olması nedeniyle stratejik öneme sahip bir alandır. Gelişim açısından önemli potansiyellere sahip ancak bir o kadar da bozulma ve yok edilme riski taşımaktadır. Son zamanlarda Beypazarı'nda doğal ve kültürel kaynaklar üzerinde baskılar kendini hissettirmeye başlamıştır. Bu nedenle mevcut kaynakların kullanımında daha etkin kararların alınmışı ve kaynakların yönetilmesi için güncel bir yaklaşım gerekmektedir. Yapılacak olan Stratejik Planlama Yaklaşımıyla (SPY), alandaki henüz başlangıç aşamasında olan baskılar tamamen ortadan kaldırılabilir ve kaynakların sürdürülebilirliği sağlanabilir. Beypazarı'nın peyzaj potansiyelim saptamaya yönelik olarak doğal ve kültürel kaynaklarıyla ilgili araştırmalar sonucunda, değerlendirme ve yorumlar yapılmıştır. İnözü Vadisi'nin sit kararlan incelenmiş ve tarihi kent dokusunun koruma altına alınması için sahip olduğu değerlerin envanteri çıkarılmıştır. Kaynak kullanımı ve koruma dengesi ile birlikte Beypazarı ve Ankara halkının ihtiyaçtan dikkate alınarak çeşitli öneriler geliştirilmiştir. 2002, 144 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE DETERMINATION OF LANDSCAPE POTENTIAL OF BEYPAZARI Filiz AKLANO?LU Ankara University Graduate School of Nature and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor. Prof. Dr. Mfikerrem ARSLAN This study, includes the phases of data collection, analyssis, detection of the problems and suggesting the solutions for the natural and cultural environment on Beypazarı County sample. Beypazarı has a strategic importance in terms of both of the natural and cultural sources. There has been studies and commends concerning the natural and cultural sources to detect the landscape designe potentiality of the region. The public garden law of İnözü were analyzed and the inventory of the values were listed to take the historical cite structure under protection. The pressures on the natural and cultural sources of Beypazarı has been widening day by day. It has been touch upon that the previously initiated pressures shal be able to be eliminated by means of strategic planning aproach. Alternative usage suggetions have been recommended taking into account the needs of Beypazarı and Ankara society besides the source usage and protection balance. 2002, 144 pages