Kayseri ili Pınarbaşı ilçesinde alabalık yetiştiriciliğinin ekonomik analizi
Economic analysis of trout producing in the province of Kayseri, country of Pınarbaşı
  1. Tez No: 120130
  2. Yazar: AYŞE ÇAĞLIATALAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN ERAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ranbow trout Farms, economic analysis, comparative criteria, unit product cost
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAYSERİ İLİ PINARBAŞI İLÇESİNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN EKONOMİK ANALİZİ Ayşe ÇAĞLIATALAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanrım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Selahattin ERAKTAN Bu araştırma, Kayseri İli, Pınarbaşı İlçesi ve İlçeye bağlı köylerde faaliyet gösteren Gökkuşağı Alabalığı (Oncorkynchus mykss Walbaum, 1972) işletmelerinin, ekonomik yönden analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Tamsayım uygulanarak, 7 işletmeden anket yöntemi ile toplanan veriler,ayrı ayrı her işletme için ve işletmeler ortalaması olarak değerlendirilmiştir. İşletmelerin havuz alanı ortalama 7001 m2 ve ortalama kapasite kullanım oranlan %70,96'dır. İşletme başına düşen ortalama işgücü ise 9,75 EİB'dir. Aktif sermaye yapısı içinde, bina ve havuz sermayesi ortalama %58,82, balık sermayesi %29,27 oranında yer alırken, işletme başına düşen ortalama öz sermaye oranı %84,25 olarak bulunmuştur. Ortalama gayrisaf hasıla değeri 304.940.000.000.-TL olarak hesaplanmıştır. Masraf unsurları içerisinde yem gideri %40,62, balık materyali % 10,25 ve işçilik masrafları %5,44 oranında yer almıştır. İşletmelerin ortalama birim ürün maliyeti 1.658.000 TL/Kg olarak bulunurken, mali ve ekonomik rantabiliteleri ise sırasıyla %3,22 ve %7,71 olarak hesaplanmıştır. 2002, 102 sayfa. ANAHTAR KELİMELER: Gökkuşağı Alabalık İşletmeleri, Ekonomik Analiz, Karşılaştırma Kriterleri, Birim Ürün Maliyeti
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis ECONOMIC ANALYSIS OF TROUT PRODUCING IN THE PROVINCE OF KAYSERİ COUNTRY OF PINARBAŞI AyşeÇA?LIATALAY Ankara University Institute of Scientific Sciences Major Department of Agricultural Economy Supervisor ProfDr. Selahattin ERAKTAN In this study, it has been aimed to perform an economic analysis for the Rainbow trout (Oncorhynchus myldss Walbaum, 1972) producing farms in service in the province of Kayseri, county of Pınarbaşı and the associated villages. By applying total enumeration, the data collected from, 7 farms by means of the method of questionnaire have been assessed for each farms separately and as average farms. The pond area of the enterprises is approx 700 1 m2 and the average rate of capacity for use is 70,96' %. Average labor per enterprise is 9,75 Male Labor Unit With regard to the active capital structure, while the capital for the building and pond averages 58,82 %, and the rate of capital for fish is 29,27 %, the average rate of equity per enterprise has been found as 84,25 %. The average value of gross product has been calculated as 304.940.Û00.000.-TL. With respect to the elements of expenses, bait has been found to be 40,62 %, fish material to be 10,25 % and labor costs to be 5,44 %. While the average unit product cost has been calculated as 1.658.000 TL/Kg. their financial and economic aut come has been found to be 3.22 % and 7,71 % respectively. 2002, 102 pages