Organik ve inorganik maddelerde y-ışınlarıyla oluşturulan serbest radikallerin elektron spin rezonans (ESR) yöntemiyle incelenmesi
Investigation of free radicals produced by y-irradiation in organic and inorganic materials with an electron spin resonance method
  1. Tez No: 120129
  2. Yazar: AİŞENUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ESR, Radical, Hyperfine Structure Constant, Spectroscopic Splitting Constant
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ORGANİK VE İNORGANİK MADDELERDE ^ - IŞINLARIYLA OLUŞTURULAN SERBEST RADİKELLERİN ELEKTRON SPİN REZONANS (ESR) YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ Aişenur ÖZKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet ZENGİN Bu tez çalışmasında, gama ışınlarına tutulan bazı kimyasal maddeler, elektron spin rezonans (ESR) tekniği kullanılarak incelenmiştir. Elektron spin rezonans (ESR) spektroskopisini anlamak için, konuyla ilgili temel ilkeler ve teoriler tezin başında verilmiştir ve sonra ESR çizgisi, çizgi şiddeti, g-çarpanı ve ince yapı sabiti [a^] açıklanmıştır. Tezde, g ve a(H)'m esas değerlerini bulmak için matematiksel bir tanımlamada verilmiştir. Bazı kimyasal maddelerden elde edilen tek kristaller, C15H24O ve Fluoriet gibi, 0,3M rad/saat'lik bir mCo gama- ışın kaynağı kullanarak 24 saat ışınlanmıştır. ESR spektrumları, 2mW'lık dalga kaynağı kullanan ve Variant model E-100C ESR spektrometresiyle kaydedilmiştir. g-çarpanı ile a (h) aşın ince yapı sabitinin esas değerleri gözlenen ESR spektrumlarından hesaplanmıştır. Serbest radikal ve Özellikleri belirlenmiş ve başka araştırmaların bulduğu sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Konu ile ilgili mümkün olan yorumlar sonuç olarak verilmiştir. 2001, 67 sayfa ANAHTAR KELİMELER: ESR, Radikal, Aşın İnce Sabiti, Spektroskopik Yarılma Sabiti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF FREE RADICALS PRODUCED BY y-IRRADIATION IN ORGANIC AND INORGANIC MATERIALS WITH AN ELECTRON SPIN RESONANCE METHOD Aişenur ÖZKAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ZENGİN In this thesis gamma irradiated some chemical compounds have been studied by using an electron spin resonance (ESR) technique. In order to understand the ESR spectroscopy both the basic principles and the theories about the subject concerned have been given at the beginning of the thesis and then the electron spin resonance peak, peak intensity, g-factor and hyperfine constant (an) have been explained. A mathematical description for finding the principal values of g and api has also been given in the thesis. The single crystals obtained from some chemical compounds, such as Cıs H24 O and Fluoriet, have been irradiated by a gamma radiation at room temperature using a^Coy-ray source by 0,3 Mrad/h for 24 hours The ESR spectra have been recorded with a Variant model E-100C ESR spectrometer using 2mW microwave power. The principal values of g-factor and hyperfine constant (aa) have been calculated from the ESR spectra observed. The free radicals and their properties have been determined and compared to the other results obtained by the other researchers. Possible interpretations about the subject concerned have been given as a conclusion. 2001, 67 pages.