Ankara koşullarında bazı aspir (Carthamus tinctorius L. ) çeşitlerinin kışlık ve yazlık olarak yetiştirilmesinin verim ve verim ögeleri ile kalite üzerine etkileri
Effect of growing in winter and spring on yield, yield components and quality of some safflower (Carthamus tinctorius L. ) cultivars in Ankara
- Tez No: 120131
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Safflower, plant height, seed yield per plant, number of secondary branch, diameter of table, 1000 kernel weight, percentage of bark, oil content of gain, oil yield per decare
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA KOŞULLARINDA BAZI ASPİR ( Carthamus tinctorius L.) ÇEŞİTLERİNİN KIŞLIK VE YAZLIK OLARAK YETİŞTİRİLMESİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİ İLE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ Kâmil EREN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Celâl ER Bu araştırma 2000-2001 yularında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Üç aspir çeşidi (Oleicdeed, Yenice 5-38, Dinçer 5 - 154) iki farklı ekim zamanında ekilerek, yazlık ve kışlık ekimin verim ve verim öğeleri ile kalite üzerine etkilerinin incelemesi amaçlanmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına gore; ekim zamanlan bakımından Yenice 5-38 çeşidinden en yüksek bitki boyu 119.775 cm, tabla sayısı 17.675 adet, tabla çapı 3.780 cm, kabuk oranı % 54.150 olarak kışlık ekim uygulamasında elde edilmiştir. Oleicleed çeşidinde; en yüksek yandal sayısı 7.950 adet, bin tohum ağırlığı 48.900 g olarak yine kışlık ekim uygulamasında elde edilmiştir. Dinçer 5 - 154 çeşidinde; en yüksek bitki başına tohum verimi 27.275 g, yağ oranı % 55.250 ve yağ verimi 94.002 kg / da olarak kışlık ekim uygulamasında elde edilmiştir. 2002, 44 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Aspir, bitki boyu, bitki başına tohum verimi, yandal sayısı, tabla sayısı, tabla çapı, bin tohum ağırlığı, kabuk oranı, yağ oranı, yağ verimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS EFFECT OF GROWING IN WINTER AND SPRING ON YIELD, YIELD COMPENENTS AND QUALITY OF SOME SAFFLOWER (CartkamustinctoriusL.) CULTIVARS IN ANKARA Kâmil EREN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Celâl ER This research was conducted at Applying Research Field, Faculty of Agriculture, University of Ankara in 2000-2001. Three safflowers cultivars which are called Oleicleed, Yenice 5-38, Dinçer 5-154 were used as seed material. Two different sowing date (winter and spring sowing) were applied in this research. The experimental design was Randomized Complete Block Design (RBCD) with 4 replications. According to the results of this research; Yenice 5-38 has showed the highest values in winter sowing 119.775 cm for plant height, 17.675 for number of table per plant, 3.780 cm for diameter of table, 54.150 % for percentage of bark. Oleicleed has shown better values than others in winter sowing, 7.950 for number of secondary branch, 48.900 g for 1000 kernel weight. Dinçer 5-154 has shown better values than others in winter sowing, 27.275 g for seed yield per plant, 55.250% for oil content of gain, 94.002 kg/da for oil yield per decare. 2002, 44 pages