Büyükbaş hayvan gübresini peletleyen makinenin tasarımı
Design of the machine for pelleting cattle manure
- Tez No: 120153
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ İNAL, PROF.DR. GÜNGÖR YAVUZCAN, PROF.DR. MUSA AYIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organic fertilizer, Pelleting of cattle manure, Forming, Pelleting unit, Pelletizer design. 'i.£. YÛKSai??RMTm KUBDİ4*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Doktora Tezi BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİNİ PELETLEYEN MAKİNANIN TASARIMI Zeynep DEMİREL ATASOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Güngör YAVUZCAN Bu çalışmada, büyükbaş hayvan gübresini peletleyen model bir makinanın tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Büyükbaş hayvan gübresini peletleyen makina; karıştırma, sıkıştırma, şekil verme ve kesme ünitesi ile hareket iletim mekanizmasından ve biri karıştırıcının, diğeri şekil verme düzeninin olmak üzere 2 adet de elektrik motorundan oluşmaktadır. Karıştırıcıda katkı maddeleri ile karışıma tabi tutulan büyükbaş hayvan gübresi, sıkıştırma ve şekil verme helezonunda sıkıştırılmakta ve kalıp ağzından çıkışta, bir bıçak tarafından belirli boyda kesilmektedir. Peletleme ünitesi, ana motorun farklı devir sayılarında ( 20 min“1, 40 min'1, 60 min”', 80 min“1 ve 100 min”' ) ve kalıp ağzının değişik delik çaplarında ( 10 mm ve 12 mm ) denemeye alınmıştır. Denemelerde,peletleme ünitesinin kapasitesi (dN/h) ve elde edilen peletlerin boyları ölçülmüştür. Bunun yanında, delik çaplarına göre sıkıştırma basıncıdeğerleri de tespit edilmiştir. Ayrıca, büyükbaş hayvan gübresi yönünden nem oranı ve en uygun karışım oranı belirlenmiştir. Araştırma kapsamında yapılan denemelerin bulgularına göre, en uygun pelet yapısı ve şekli % 59.0 nem düzeyindeki talaş altlıklı gübre ile, 10 mm kalıp ağzı delik çapında tek delikle ve karışım oranı % 10 killi toprak, % 10 kurutulmuş toz tavuk gübresi olan koşulda elde edilmiştir. Sadece kapasite yönünden değerlendirildiğinde, en yüksek kapasite değeri olan 98.82 dN/h değeri, 100 min'1 devir sayısında, 12 mm delik çapında 4 delikle ve nemi % 57.3 olan talaş altlıklı gübre ile tespit edilmiştir. 2002, 35 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Organik gübre, Büyükbaş hayvan gübresini peletleme, Şekil verme, Peletleyici ünite, Peletleyici tasannu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DESIGN OF THE MACHINE FOR PELLETING CATTLE MANURE Zeynep DEMtREL ATASOY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor : Prof. Dr. Güngör YAVUZCAN In this study, design and construction of the model machine pelleting cattle manure was developed. The machine pelleting cattle manure composes of mixing, pressing, forming and cutting units, speed change mechanism, and two electric motors. One of the electric motors drives to mixer and other drives to forming unit. The cattle manure mixed with additive materials in the mixer is pressed by auger and cut at the end of die at the proper form. Pelleting unit was tested with different rates of main motor revolution (20 min“1, 40 min”1, 60 min'1, 80 min'1 and 100 min1), and with different hole diameters of die (10 mm and 12 mm). In the experiments with machine, pelleting unit capacities (dN/h)and the length of pellets were measured. Besides of this, pressing pressure values related to hole diameters were determined also. Moreover, moisture content and optimum mixture ratio were obtained with respect to cattle manure. As a result of experiments, the optimum pellet quality and form were obtained with sawdust manure at 59.0 % moisture content, 10 mm hole diameter with single hole number, at 10 % clayey soil and 10 % dried chicken manure mixture. When evaluated only capacity aspect, the highest capacity value (98.82 dN/h) was reached at 100 min"1 revolution, 12 mm hole diameter with 4 holes and sawdust manure at 57.3 % moisture content. 2002, 35 pages