Kavunda (Cucumis melo L.) somatik embryogenesis yoluyla bitki eldesi
Somatic embryogenesis in melon (Cucumis melo L.)
  1. Tez No: 120158
  2. Yazar: K. YAPRAK TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHSAR YANMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Somatic embryogenesis, liquid (suspension) culture, melon (Cucumis melo L.)
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Doktora Tezi KAVUNDA (Cucumis melo L.) SOMATİK EMBRÎYOGENESÎS YOLUYLA BÎTKÎ ELDESÎ Kadriye Yaprak TANER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ruhsar YANMAZ Bu araştırmada katı ve sıvı kültürlerde somatik embriyo ve kallus oluşumu üzerine; Kuşçular, Yuva ve Kırkağaç kavun çeşitlerine ait in vitro bitkilerden alman değişik bitki parçalarının (kök, hipokotil, kotiledon, sürgün ve yaprak^ oksin-sitokinin (2,4-D, NAA - Kinetin, 2 İP) dengesinin ve farklı kuvvetteki MS besin ortamlarının etkileri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda kallus üretimi ve somatik embriyo oluşumu Üzerine bitkinin genotipinin, kullanılan bitki parçası tipinin, besin ortamı bileşimi ve ortamdaki oksin-sitokinin dengesinin etkili olduğu bulunmuştur. Kallus kültürleri yoluyla elde edilen somatik embriyoların, %93'ü kotiledon, %Ti ise hipokotil parçalarından elde edilmiştir. Çeşitlere göre değişmekle birlikte en fazla embriyo oluşumu 1/2 kuvvetli 0.5 mgl'1 2,4-D ve 0.5 mgl“' kinetin içeren MS besin ortamında %78.3'le Kuşçular kavununda sağlanmıştır. Bu çeşidi %18.6 ile Yuva, %3.1 ile Sıvı kültürü çalışmalarında Kuşçular kavununda 0.S mgl”1 2,4-D'li, Yuva çeşidinde ise 2,4-D'siz sıvı kültürlerde somatik embriyo elde edilirken Kırkağaç çeşidinde herhangi bir sonuç alınamamıştır. Araştırma sonucunda katı ve sıvı kültürlerden elde edilen toplam 234 adet embriyodan %1S oranında normal, %85 oranında da anormal gelişimli bitki elde edilmiştir. 2002, 144 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Somatik embriyogenesis, sıvı (süspansiyon) kültürü, kavun {Cucumis melo L.)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis Somatic Embriyogenesis in Melon (Cucumis melo L.) K. Yaprak TANER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor Prof Dr. Ruhsar YANMAZ In this research, the effects of different explant types (root, hypocotyl, cotyledon, shoot and leaf), MS medium strength, and auxin (2,4-D - NAA) and cytokinin (kinetin - 2 İP) concentration on somatic embryogenesis by solid and liquid cultures in different melon culttvars (ev. Kuşçular, Yuva, Kırkağaç) were investigated). Results showed that genotypes, explant type, medium strength and auxin-cytokinin balance are effective on somatic embryo formation. Somatic embryos which are induced from callus culture is consisted of 93% of cotyledons and 6.7% of hypocotyles. Most of the embryo formation was achived in in half strenght MS medium supplemented with 0.5 mgl“1 2,4-D and 0.5 mgl”' kinetin including in ev. Kuşçular which was 78.3%. This result is followed by ev. Yuva (18.6%) and ev. Kırkağaç (3.1%). In liquid culture somatic embryos were obtained with O.SmgT' 2,4-D and without auxin in cv. Kuşçular and cv. Yuva respectively. On the other hand somatic embryo was not obtained from cv. Kırkağaç. At the end of the research, total of 234 embryos obtained from liquid and solid cultures gave 15% normal and 85% abnormal plants. 2002, 144 pages