Çok boyutlu Szasz operatörlerinin yaklaşım özellikleri
Approximation properties of multidimentional Szasz operators
- Tez No: 120157
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİF HACIYEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Szasz operatörü, Lineer pozitif operatör, Korovkin teoremi, Süreklilik modülü, ağırlıklı uzay ve normu, yakınsaklık hızı, Szasz operators, Linear positive operator, Korovkin theorem, Continuity Modules, Weighted space and its norm, the order of convergence
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇOK BOYUTLU SZASZ OPERATÖRLERİNİN YAKLAŞIM ÖZELLİKLERİ Göğem KILIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Akif HACIYEV Dört bölümden oluşan bu tezin birinci bölümünde, tez için gerekli olan temel tanım ve kullanılan teoremler verilmiştir. İkinci bölümde, sırasıyla üçgensel ve dikdörtgensel matrislere bağlı Szasz operatörleri dizilerinin iki değişkenli sürekli fonksiyonlara yakınsaklığı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, ağırlıklı Cp uzayında tanımlı fonksiyona ilişkin Szasz operatörünün, tanımlanan P2 normunda yakınsaklığı üzerinde durulmuş ve Cp uzayının bir alt sınıfı olan Ckp uzayında yakınsaklık inşa edilmiştir. Dördüncü bölümde ise, iki değişkenli üçgensel matrise bağlı Szasz operatörü ile iki değişkenli dikdörtgensel matrise bağlı Szasz operatörünün süreklilik modülü yardımıyla yaklaşım hızı tartışılmıştır. 2002, 64 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis APPOXIMATION PROPERTIES OF MULTIDİMENTİONAL SZASZ OPERATORS G. Göğem KILIÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Akif HACIYEV This thesis consists of four chapters.In the first chapter the fundamental definitions and known theorems have been given. In the second chapter, the convergence of the sequence of Szasz operators related to triangular and rectangular matrices to the continuous functions have been considered, respectively. In the third chapter.the convergence in newly defined p2 norm of the Szasz operators related to a function defined on a weighted space Cp has been considered and the convergence in the subclass C£ of Cp has been constructed. In chapter four, we deal with the order of approximation of the Szasz operators related to the triangular and rectangular matrices with two variables have been investigated by continuity modules. 2002, 64 pages