Normal olmayan dağılımlarda varyans unsurlarının tahmini ve güven aralığının tespiti
Estimation and confidence interval of the variance components in nonnormal distributions
  1. Tez No: 120160
  2. Yazar: BİLAL HABEŞİ ÖZKAYNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENSAR BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Jackknife, Ordinary Least Square Methods, nonnormal distributions, variance components and confidence intervals
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada normal ve normal olamayan dağılımlarda Jackknife ve En Küçük Kareler (EKK) yöntemi ile faktöriyel denemelerde varyans unsurlarının tahmini ve bu tahminlerin güven aralıkları bulunmuştur. Materyal olarak; Normal, Beta, Gamma, Üstel, Uniform, Weibull ve Triangular dağılımlardan simulasyon yöntemiyle üretilen tesadüf sayıları kullanılmıştır. Bu tesadüf sayılan standardize edilerek bütün dağılımlar için ortalaması 0, varyansı da 1 olan tesadüf sayılarına dönüştürülmüştür. Ele alınan deneme materyallerinin örnek genişlikleri n=3, 5, 10, 50, 100, 200 olarak seçilmiştir. Faktör seviye sayısı, örnek genişliği ve dağılımların kombinasyonları 378 olup, her kombinasyon için N=l 00.000 simulasyon denemesi yapılmıştır. Elde edilen deneme sonuçlarında, Jackknife yöntemi ile yapılan tahmin ve güven aralıklarının, EKK yöntemi ile yapılan tahmin ve güven aralıklarından daha dar bir aralıkta olduğu ampirik olarak görülmüştür. Bununla birlikte Jackknife yönteminin dağılımdan bağımsız olduğu görüşünün aksine dağılıma bağımlı olduğu sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Jackknife, En Küçük Kareler, normal olmayan dağılımlar, varyans unsurları, güven aralıkları
Özet (Çeviri)
In this study, the estimation of factorial experiments of variance components and confidence intervals are obtained by using Jackknife and Ordinary Least Square Methods in normal and some nonnormal distributions. Random numbers by simulations form Normal, Beta, Gamma, Exponential, Uniform, Weibull and Triangular distributions were used as material of this study. These random numbers were standardized to have zero (0) mean and variance one (1). The size of the samples were choosen to be n=3,5,10,50,100 and 200. The level of the factor sample size and combinations of distribution is 378 for each combinations N=100.000 replications used in the simulation. The emprical results obtained from Jackknife are better than that of obtained from Ordinary Least Square Methods. However, it can be mentioned that Jackknife method is distributions-free, it is observed that Jackknife method depens on the distributions.