İzmir'de çeşitli marketlerde satışa sunulan tavuk ve hindi etlerinde Staphylococcus aureus aranması, sayımı ve tanımlanması
Detection enumeration and identification of Staphylococcus aureus in chicken and turkey meat sold in various market in İzmir
  1. Tez No: 120191
  2. Yazar: ALİ KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, tavuk eti, hindi eti, gıda zehirlenmesi, Staphylococcus aureus, chicken meat, turkey meat, food intoxication
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET İZMİR'DE ÇEŞİTLİ MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDE Staphylococcus aureus ARANMASI, SAYIMI VE TANIMLANMASI KOÇYÎĞÎT, Ali Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail KARABOZ Eylül 2002, 63 sayfa Bu çalışmada İzmir'deki çeşitli marketlerde satışa sunulmuş tavuk ve hindi etlerinin Staphylococcus aureus açısından kalitelerinin ortaya koymak amacıyla 42 farklı örnekte Staphylococcus aureus aranması, sayımı ve tanımlanması yapılmıştır. izolasyon aşamasında Baird-Parker Agar (BPA) ve Mannitol Salt Agar (MSA) besiyerleri kullanılmıştır. İncelenen örneklerin tümünde Staphylococcus aureus 'a rastlanmıştır, örneklerdeki S.aureus sayılan Baird Parker Agar'da l,6x10tf-ojoxlO6 cfu/g, Mannitol Salt Agar'da patojen olmayan stafilokok sayısı 2,0xl03-l,2xl07 cfu/g ve patojen stafilokok sayısı I,0xl03-6,5xl06 cfu/g arasında değişmektedir, örneklerden elde edilen izolatlara Gram boyama, koagülaz, katalaz testleri ile glukozun ve mannitolün anaerobik kullanımı testleri yapılarak izolatların S. aureus olduğu doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre incelenen tavuk ve hindi eti örnekleri S. aureus açısından kalitelerinin düşük olduğu ve özellikle %9,5'lik kısmının gıda zehirlenmesi riski taşıdıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETECTION, ENUMERATION AND D3ENTDHCATION OF Staphylococcus aureus IN CHIKEN AND TURKEY MEAT SOLD IN VARIOUS MARKETS IN IZMIR KOÇYÎ?ÎT, Ali Msc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Ismail KARABOZ September 2002, 63 pages In this study, Staphylococcus aureus detection, enumeration and identification were made on 42 chiken and turkey meat samples collected from various markets in Izmir in order to determine the Staphylococcus aureus quality of these foods. Baird-Parker Agar (BPA) and Mannitol Salt Agar (MSA) have been used for isolation. S. aureus has been determined in all examined samples. S. aureus counts of examples on BPA ranged from l,6xl03 to 6,6x1 06 cfu/g, the counts on MSA ranged from 2,0x1 Û3 to l,2xl07 cfu/g for nonpathogenic staphylococci and the counts for pathogenic staphylococci ranged from 1,0x10s to 6,5x1 06 cfu/g. Isolates obtained from samples have been confirmed as S. aureus by coagulase, catalase, anaerobic utilization of glucose and mannitol testing and Gram staining. Acording to the results, the S. aureus quality of the examined chicken and turkey meat are low and 9,5% of the all examples have potential risk for food intoxication.