V836 CYGNI örten çift yıldız dizgesinin fotoelektrik ışık ölçümü
Photoelectric photometry of the eclipsing binary system V836 CYGNI
- Tez No: 120193
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR GÜLMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: örten değişen yıldızlar, örten değişen yıldızların yörünge öğeleri, ışık eğrisi çözümlemesi, eclipsing binary stars, orbital parameters of eclipsing binaries, light curve analysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET V836 CYGNI ÖRTEN ÇİFT YILDIZ DİZGESİNİN FOTOELEKTRİK IŞIKÖLÇÜMÜ ULAŞ, Burak Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ömür GÜLMEN Eylül 2002, 38 sayfa V836 Cygni örten çift yıldız dizgesi, Ege Üniversitesi Gözlemevinde, Temmuz, Ağustos ve Eylül 2001 'de toplam yedi gece gözlenmiş, standard UBV sisteminin U, B ve V renklerinde fotoelektrik ışık eğrileri elde edilmiştir. Veriler Wilson ve Devinney yöntemi ile çözümlenmiş, fotometrik kütle oranı ve dizgenin fiziksel ve geometrik nicelikleri hesaplanmıştır. Yöntemde MODE 5 seçeneğinde çözüm yapılmış ve dizgenin yan-ayrık olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PHOTOELECTRIC PHOTOMETRY OF THE ECLIPSING BINARY SYSTEM V836 CYGNI ULAŞ, Burak MSc Thesis, Astronomy and Space Science Department Supervisor: Prof.Dr. Ömür GÜLMEN September 2002, 38 pages The eclipsing binary star V836 Cyg was observed seven nights at Ege University Observatory in July, August, September 2001. Light curves were obtained in U, B and V bands of standard UBV system. Data were analysed with Wilson and Devinney code. The photometric mass ratio and the physical and geometric parameters of the system were calculated. MODE 5 optimization has been used in the method and it was decided that the system is semi-detached.