Hüseyin Kâzım Kadri'nin Türk Lügati'nde 'Dal' harfi ile başlayan kelimerle ilgili şiir örnekleri
Hüseyin Kâzım Kadri's poem examples about words starting with the letter 'Dal' in Turk loghati (V.2, P. 676-836)
  1. Tez No: 864813
  2. Yazar: ESMA NUR KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Kazım Kadri, Turk Loghati, Turkish Language, Turkish Language Literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Hüseyin Kâzım Kadri'nin Türk Lügati adlı eserinin ikinci cildinde 676-836. sayfalar arasında“dal”harfi ile başlayan kelimeler ve bu kelimelerin kullanımını örneklendirmede yer verilen manzûmelerin Osmanlı alfabesinden Latin alfabesine aktarımı yapıldı. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Hüseyin Kâzım Kadri'nin hayatı anlatıldı, ardından çeşitli ilim dallarında ortaya koymuş olduğu eserler hakkında bilgi verildi. Birinci Bölümde, öncelikle Türk Lügati hakkında bilgi verildi, önemi üzerinde duruldu, lügatın telifi esnasında müellifin takip ettiği yöntemden bahsedilerek eserde kullanılan kaynak çeşitliliğine dikkat çekildi. İkinci Bölümde, Türk Lügati'nde çalışmamıza konu olan“dal”harfi ile başlayan kelimeler ve bu kelimelerin örneklendirilmesinde yer verilen şiirlerin Osmanlı alfabesinden Latin alfabesine aktarımı yapıldı. Kelime örneklendirmelerinde kullanılan tüm şiirlerin doğru okunuşunu tespit adına ilk kaynaklara ulaşılmaya çalışıldı ve lügatte kim tarafından söylendiği belirtilmeyen manzûmelerin, çok azı müstesnâ, şairleri tespit edilerek dipnotta belirtildi. Türk Lügati'nde çalışmamıza konu olan“dal”harfi ile başlayan kelimeler ve bu kelimeleri örneklendirmede kullanılan şiirlerin şairleri alfabetik sıraya göre tanzim edildi. Ve ilgili şairden iktibas edilen manzûme sayısı bir tablo halinde çalışmanın sonuna eklendi.
Özet (Çeviri)
In the second volume of Hüseyin Kazım Kadri's Turk Loghati, between the pages 676 and 836, the words starting with the letter 'dal' and the poems used to exemplify the use of these words were transferred from the Ottoman alphabet to the Latin alphabet. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, the life of Hüseyin Kazım Kadri was explained, and then information was given about the works he produced in various branches of science. In the first part, firstly, information about Turk Loghati was given, its importance was emphasized, the method followed by the author during the writing of the dictionary was mentioned and attention was drawn to the diversity of sources used in the work. In the second part, the words starting with the letter 'dal', which is the subject of our study, Turk Loghati, and the poems included in the example of these words were transferred from the Ottoman alphabet to the Latin alphabet. In order to determine the correct reading of all the poems used in the word sampling, it was tried to reach the first sources and the poets of the poems, which were not stated by whom in the dictionary, were determined and indicated in the footnote. The words starting with the letter 'dal' which is the subject of our study in the Türk Loghati and the poets of the poems used to exemplify these words were arranged in alphabetical order. And the number of poems quoted from the related poet was added to the end of the study as a table.