Nil tilapyasının (Oreochromis niloticus, L.) tuzlu suda gelişimi ve ozmoregülasyon fizyolojisinde oluşan değişimler
Growth and osmoregulation changes of nile tilapia (Oreochromis niloticus, L.) in saline water
  1. Tez No: 120205
  2. Yazar: VOLKAN KIZAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Nil Tilapyası, Oreochromis niloticus, Denize Adaptasyon, Büyüme, Klorit Hücre, Nile Tilapia, Oreochromis niloticus, Seawater Acclimation, Growth, Chloride cell
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV ÖZET NİL TİLAPYASI'NIN (Oreochromis niloticus L.) TUZLU SUDA GELİŞİMİ VE OZMOREGÜLASYON FİZYOLOJİSİNDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER KIZAK, Volkan Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman ÖZDEN Ağustos 2002, 83 sayfa Bu tezde, Nil tilapyasının (Oreochromis niloticus L.) deniz suyunda ve tatlı suda yaşama ve gelişme oranlarına bakılmıştır. Bunun yanında yüksek tuzlu koşulların solungaç klorit hücreler üzerine olan etkileri saptanmıştır. Juvenil Nil tilapyalan (ort. CA 4.89-5.06 gr), dokuz adet 0.16 m3 hacimli akvaryumlara 20'şer adet stoklanmış ve %28 ham proteinli yemle 90 gün boyunca yenilenmiştir. Denize adaptasyonda doğrudan ve kademeli olmak üzere 2 farklı transfer yöntemi kullanılmıştır. Denize doğrudan transfer edilen 3 deneme grubunda %100 mortalite gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, kademeli yöntemde yavru balıklar yaşama oranlan bakımından önemli farklılıklar göstermişlerdir. Deneme sonunda en yüksek ortalama ağırlık tatlı su gruplarından çıkmış olsa da, büyüme, spesifik büyüme oranları, yem değerlendirme katsayıları ve diğer büyüme parametreleri açısından deniz ve tatlı su grupları arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROWTH AND OSMOREGULATION CHANGES OF NILE TILAPIA (Oreochromis niloticus L.) IN SALINE WATER KIZAK, Volkan Thesis MSc in Aquaculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Osman ÖZDEN August 2002, 83 pages In this thesis, survival and growth of Nile Tilapia {Oreochromis niloticus L.) were evaluated in seawater and freshwater. On the other hand, the effects of high saline conditions on branchial chloride cells were determined. Juvenile Nile Tilapia (average weight 4.89-5.06 gr) were stocked into nine 0.16 m3 aquariums at a density of 20 fish per aquarium and fed a 28% protein diet for 90 days. Two different methods, which are direct and gradual transfers, were carried out to seawater acclimation. Full mortality occurred when 3 trial groups were transfered seawater directly. However, juveniles showed significant difference in survival rates by gradual acclimation. At the end of experiment, the highest mean weight was obtained by one of the freshwater trial groups, although no significant differences were found in growth, specific growth rates, food conversion rates and the other growth parametres among seawater and freshwater experimental groups.