Comparative investigation of the morphology of beaks of Sepiolidae (Cephalopoda) species from the Turkish seas
Türkiye denizlerindeki Sepiolidae (Cephalopoda) türlerinin diş yapılarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
- Tez No: 120206
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCER KATAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Denizleri, Sepiolidae, Alt Diş, Üst Diş, Turkish Seas, Sepiolidae, Lower Beak, Upper Beak
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET TÜRKİYE DENİZLERİNDEKİ SEPIOLD3AE (CEPHALOPODA) TÜRLERİNİN DİŞ YAPILARININ KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ AÇIK, Şermin Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Tuncer KATAĞAN Ağustos 2002, 98 sayfa Türkiye Denizlerinde dağılım gösteren 8 Sepiolid türüne ait toplam 452 birey, 1990-2000 yıllan arasında K. Piri Reis araştırma gemisiyle yapılan araştırmalar sırasında dip trolü kullanılarak toplanmıştır. Her türe ait bireylerin ağırlıkları ve manto boyu ile bunların alt ve üst dişlerinden alman metrik ölçümler arasında korelasyon katsayıları ve regresyon denklemleri hesaplanmıştır. Bentik ve pelajik bölgede yaşayan türlere ait bireylerin dişlerinin farklı uzunlukta olduğu gözlenmiştir. Alt dişlerden elde edilen sonuçlar, daha önce yapılmış farklı bölgelerdeki çalışmalarla karşılaştırılmıştır. İncelenen örnekler, diğer bölgelerde çalışılan türlerle karşılaştırıldığında, genelde Türkiye sularında dağılım gösteren Sepiolid türlerinin ortam sıcaklık faktörünün yüksek olmasından dolayı manto boylarının daha küçük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPARATIVE INVESTIGATION OF THE MORPHOLOGY OF BEAKS OF SEPIOLIDAE (CEPHALOPODA) SPECIES FROM THE TURKISH SEAS AÇIK, Şermin MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuncer KATA?AN August 2002, 98 pages A total of 452 specimens belonging to 8 sepiolid species distributed along the Turkish coasts were collected using bottom trawls during the cruises by R/V K. Piri Reis between 1990-2000. Correlation coefficients and regression equations between wet weights and mantle lengths of sepiolid specimens with metric measurements of their upper and lower beaks were computed. A difference between length of beaks of specimens of species inhabiting pelagic area and that of beaks of specimens of species living in benthic areas was observed. The results collected from the lower beaks of the specimens from the Turkish coasts were compared with those of previous studies carried out in different zoogeographic regions. As the specimens examined compared with those studied in other regions, it was determined that sepiolid species generally inhabiting the Turkish Seas have smaller lenghts of mantle, particularly because of the fact that the temperature was high.