Etkin bilgi aktarma algoritmaları ve uygulamaları
Effective data transfer algorithms and applications
- Tez No: 120207
- Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kod, metin, sembol olasılığı, düğüm, Code, text, symbol probability, node
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET ETKİN BİLGİ AKTARMA ALGORİTMALARI VE UYGULAMALARI KILIÇ, Elgin Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi ÜNLÜ 10.09.2002, 57 Sayfa Bu tezde bilgi sıkıştırma yöntemleri genel olarak tanımlanmıştır. Veri iletimindeki sıkıştırma tekniklerinin temel uygulamaları incelenmiştir. Genel olarak ilk ortaya çıkan yöntemden günümüze kadar gelmiş olan yöntemler sırayla incelenmiş ve bu yöntemlerin çalışma prensiplerinin sonuçları ele alınmıştır. Sırasıyla Shannon-Fano algoritması, Huffman algoritması, Aritmetik kodlama, LZW kodlaması yapılarının tanımlan verilmiştir. Son kısımda LZ ve Huffman kodlamalarına dayalı bir program bilgisayar bilimcileri için verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTIVE DATA TRANSFER ALGORTIHMS AND APPLICATIONS KILIÇ, Elgin MSc in Mathematics Department Supervisor: Prof. Dr. Fevzi ÜNLÜ 10.09.2002, 57 Pages In this thesis, the information compression methods are generally defined. The fundamental applications of compression techniques in data transfer are investigated. In general from the first compression method to the present day, the compression methods are studied and the results found in their working principals are discussed. In the sequence, the explanations of Shannon-Fano algorithm, Huffman algorithm, Arithmetic Coding and LZW coding are given. A program based on LZ and Huffman coding is listed at the end for the computer scientists.