Değişik tip çimentoların ve bunlardan üretilen betonların sülfat direnci
Sulfate resistance of different types of cements and concrete produced from these cements
  1. Tez No: 120208
  2. Yazar: GÖZDE İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMBİZ RAMYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfat direnci, etrenjit, mineral katkılar, Sulfate attack, ettringite, mineral admixtures
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
V ÖZET DEĞİŞİK TİP ÇİMENTOLARIN VE BUNLARDAN ÜRETİLEN BETONLARIN SÜLFAT DİRENCİ İNAN, Gözde Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kambiz RAMYAR Eylül 2002, 91 sayfa Bu tezde, değişik tip çimentoların ve bunlardan üretilen betonların sülfat direnci incelenmiştir. Deneylerde, bir portland çimentosu, bir sülfata dayanıklı çimento ve üç tip kompoze portland çimentosu kullanılmıştır. Sülfata dayanıklı çimento dışındaki çimentolar aynı klinkerden fakat farklı oranlarda ve/veya değişik mineral katkılar kullanılarak üretilmiştir. ASTM C452, ASTM C1012 ve ASTM C1038 deney yöntemleri kullanılarak hazırlanan harç numunelerinin boy değişimleri belirlenmiştir. Sülfatın harçlar üzerindeki etkilerine ek olarak, 10x10x10 cm beton küp numunelerin de sodyum sülfat çözeltisindeki ağırlık ve dayanım değişimi belirlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümü çalışmanın amaç ve kapsamı, ikinci bölümü betonun yapısı, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümleri ise, sülfat etkisi, kontrol yöntemleri ve deneyleri ile ilgili bilgileri içermektedir. Altıncı bölümde konu ile ilgili geçmişte yapılmış çalışmaların taraması verilmektedir. Yedinci ve sekizinci bölümler, deneysel çalışma, deney sonuçları ve değerlendirilmesi için ayrılmıştır. Dokuzuncu bölümde ise elde edilen sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SULFATE RESISTANCE OF DIFFERENT TYPES OF CEMENTS AND CONCRETE PRODUCED FROM THESE CEMENTS İNAN, Gözde MSc in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kambiz RAMYAR September 2002, 91 pages In this thesis, sulfate resistance of different types of cements and concrete mixtures prepared from these cements have been investigated. For the experimental study, an ordinary portland cement, a sulfate resisting cement and three Portland composite cements were used. All of the cements except for sulfate resisting cement, were produced from same clinker but using various mineral admixtures in different proportions. Using ASTM C452, ASTM C1012 and ASTM C1038 test methods, the expansion of standard mortar bars prepared from various cements was determined. In addition to the effects of sulfate on mortars, density and compressive strength of 10x10x10 cm concrete cube specimens in sulfate solution have been determined. The first chapter of the thesis includes the object and scope of the study. Information about nature of concrete, sulfate attack, its control methods and tests are presented in chapters 2, 3, 4 and 5. The results of previous studies and literature survey on the subject are given in chapter 6. Chapter 7 and 8 contain experimental study, results and discussions. In chapter 9 conclusions are summarised.