İnşaat sektörünün yapısı ve finansal açıdan incelenmesi
Structure of the construction sector and the financial analysis
  1. Tez No: 120209
  2. Yazar: HASAN CENK ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, şirket yapısı, finansal analiz, Construction sector, structure of the company, financial analysis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
V ÖZET İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN YAPISI VE FİNANSAL AÇIDAN İNCELENMESİ ÇETİN, Hasan Cenk Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Orhan YÜKSEL Temmuz 2002, 1 34 sayfa İnşaat sektörü, diğer sektörlerle karşılaştırıldığında özel bir yapıya sahip olduğundan mikro ekonomistlerce incelenememekte hatta ince lenmek istenilmemektedir. Bunun en önemli nedeni sektörün fazlaca be lirsizlik içermesidir. Bu çalışmada, Merkez Bankası'nca yayınlanan 1995-1997, 1998- 2000 yıllarına ait sırasıyla 1198 ve 1004 adet inşaat firmasının bilan çolarının incelenerek şirketlerin yapılarına ait ortak ölçütler ortaya konul maya çalışılmıştır. Enflasyonun değerinin yüksek oluşu, ekonomik kriz -gibi nedenlerle ve Merkez Bankası Sektör Bilançolarında kaydı bulunan firma sayısının az olmasına rağmen bu çalışma ile sektörün genel yapısı hakkında fikir verilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STRUCTURE OF THE CONSTRUCTION SECTOR AND THE FINANCIAL ANALYSIS ÇETİN, Hasan Cenk M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Orhan YÜKSEL July 2002, 134 pages Since the construction sector has more specialised structure with respect to other sectors, it is not analysed and even it is not attented to be analysed by the micro-economists. It is generally emanated from the uncertainties of the sector. In this study, common criteria concerning to companies were put into consideration by analyzing the balance sheets of 1198 and 1004 construction companies respectively pertaining to the years 1995-1997 and 1998-2000 published by Central Bank. Through this study, it is possible to make a comment about general structure of the construction sector in spite of the scarcity of company registered in the sector balance sheets of Central Bank, high inflation rate and economical crisis.