İzmir ili turunçgil alanlarında pamuklu beyazsinek Aleurothrixus floccosus (Maskell) (Homoptera:Aleyrodidae)'un yayılış, zarar ve popülasyon yoğunluğu üzerinde araştırmalar
An Investigations on population density, distribution and damage of the Aleurothrixus floccosus (Maskell) (Homoptera:Aleyrodidae) on citrus areas in İzmir province
- Tez No: 120224
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENİZ KISMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aleurothrtxus floccosus, Aleyrodidae, Citrus, Wooly Whitefly
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
V ÖZET İZMİR İLİ TURUNÇGİL ALANLARINDA PAMUKLU BEYAZSİNEK Aleurothrixus floccosus (Maskeli) (Homoptera: Aleyrodidae)'un YAYILIŞ, ZARAR VE POPULASYON YOĞUNLUĞU ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÖZER, Gamze Yüksek Lisans Tezi, Bitki Konuna Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şeniz KISMALI Ocak-2002, 42 sayfa Bu çalışmada Aleyrodidae familyasından Pamuklu beyazsinek Aleurothrixus floccosus (Maskell)'un İzmir ili turunçgil bahçelerindeki durumu incelenmiştir. A.floccosus (Maskell)'un İzmir ilinde turunçgil yetiştiriciliği yapılan Balçova, Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk ve Urla ilçelerinde 2000 yılındaki yayılış alanları belirlenmiştir. Sonuçta İzmir bölgesinde Karaburun ilçesinin tamamen bulaşık, Selçuk ve Menderes ilçelerinin kısmen bulaşık olduğu saptanmıştır. Ayrıca zararlının Eylül 2000-Eylül 2001 tarihleri arasındaki populasyon yoğunluğu, bulaşık olduğu saptanan üç ilçede incelenerek A.floccosus (Maskell)'un yumurta bırakmasının mayıs ayından eylül ayına kadar devam ettiği ve eylül ayından nisan ayma kadar çoğunlukla nimf döneminde kışladığı saptanmıştır. Bu sonuçlara göre İzmir ilinde üç döl verdiği sonucuna varılmıştır. Zararlının zarar şekli de incelenmiş, beslenmek ve yumurta bırakmak için özellikle iç ve etek dallan tercih ettiği son dönem nimflerinin salgıladığı pamuksu maddeler salgıladığı saptanmıştır. Anahtar Sözcükten Aleurothrixus floccosus, Aleyrodidae, Turunçgil, Pamuklu Beyazsinek
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN INVESTIGATIONS ON POPULATION DENSITY, DISTRIBUTION AND DAMAGE OF THE Aleurothrtxus floccosus (Maskeli) (Homoptera: Aleyrodidae) ON CITRUS AREAS IN IZMIR PROVINCE ÖZER, Gamze MSc in Plant Protection Department Supervisor: Prof Dr. Şeniz KISMALI January-2002, 42 pages In this study, the state of Alewothrixus floccosus on citrus orchards in İzmir province was determined. The distribution areas of A.floccosus in citrus plantations of Izmir Balçova, Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk and Urla were determined in the year 2000. In conciliation, it is obtained that Karaburun county is infected completely; Selçuk and Menderes counties are infected partially. Moreover, the population density of the harmful in between September 2000 and September 2001 is examined in three infected counties. The oviposition period of A.floccosus from may until September and overwinter in nimf stages from September to april. It is determined that in Izmir province has three generations. The damage of the species was examined and, it is determined that inner and foot branches were preferred to food and oviposition. The cottonish substances are secreted in the last nimfal stages.