Satsuma mandarininin (Citrus unshiu Marcovitch) meyve ile topraktan kaldırdığı besin elementi miktarının belirlenmesi
Nutrient uptakes by mandarin fruits
  1. Tez No: 307495
  2. Yazar: NERİMAN TUBA BARLAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EŞREF İRGET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turunçgil, mandarin, meyve, besin elementi, besin elementi alımı, Citrus, mandarin, fruit, nutrients, uptake
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Mandarin yetiştiriciliğinde gübreleme programlarının hazırlanması için, farklı bitki kısımları ile topraktan kaldırılan besin elementi miktarlarının bilinmesi gerekir.Bu araştırmada, Satsuma mandarininin (citrus unshiu marcovitch) meyve ile kaldırdığı makro (N, P, K, Ca, Mg) ve mikro (Fe, Cu, Mn, Zn) besin elementi miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede İzmir ili ve çevresinde mandarin yetiştiriciliğinin yoğun olduğu 11 bölgeden toplam 32 adet örnek alınmıştır. Örnekler, iç ve kabuk olarak ayrılmış ve makro (N, P, K, Ca, Mg) ve mikro (Fe, Cu, Mn, Zn) besin elementi analizleri yapılmıştır.Yapılan değerlendirme sonucunda, 1 ton yaş meyve ile ortalama 1400 g N, 325 g P2O5 , 2300 g K2O, 770 g CaO, 212 g MgO, 2.4 g Fe, 0.8 g Cu, 0.5 g Mn ve 0.8 g Zn kaldırıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the uptake amounts of primary (N,P,K,Ca,Mg) and secondary (Fe,Cu,Mn,Zn) nutrients by mandarin (citrus unshiu Marcovitch cv. Satsuma) fruits. In this context, 32 fruit samples were taken from the orchards which representing the common mandarin growing areas of İzmir region. Fruits were separated as pulp and rind and analysed for their mineral contents.Results revealed that 1400 g N, 325 g P2O5 , 2300 g K2O, 770 g CaO, 212 g MgO, 2.4 g Fe, 0.8 g Cu, 0.5 g Mn and 0.8 g Zn are removed from orchard soils per 1 ton fresh fruit of Satsuma mandarin.