Bizmut tabanlı yüksek sıcaklık süperiletkenlerinin yabancı atom katkısıyla sentezlenmesi ve karakterizasyonları
Synthesis and characterizations of bizmut based high TC superconductors by substitution of foreign atoms
  1. Tez No: 120226
  2. Yazar: COŞKUN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ABUKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BSCCO, Yüksek Sıcaklık Süperiletkenleri, K Katkısı, Katkı etkisi, Çift Atom Katkısı, BSCCO, High Tc Superconductors, K Substitution, Effect of Doping, Co-doping
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
V ÖZET BİZMUT TABANLI YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERİNİN YABANCI ATOM KATKISIYLA SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONLARI DENÎZ,Coşkun Yüksek Lisans Tezi,Fizik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Doğan ABUKAY Nisan 2002,49 sayfa Bu tezde“Bizmut tabanlı yüksek Sıcaklık Süperiletkenleri”ne yabancı atom katkılarının etkileri incelenmiştir.Bunun için Bi tabanlı 2223 fazındaki Yüksek Sıcaklık Süperiletken seramik yapılarına,Bi yerine Pb+Sb ve Sr yerine x=0.00,0.0 1,0.02,0.03 ve 0.04 oranlarında K katkısı yapılarak elde edilen Biı.6Pbo.3Sro.!Sr2-xKxCa2Cu30y yapısının süperiletkenlik özellikleri, Direnç-Sıcaklık, A.c. Magnetik Süseptibilite- Sıcaklık ve X-ışını kırınım desenleriyle incelenmiştir. Örnekler, geleneksel katıhal reaksiyon yöntemiyle ve karşılaştırmak üzere farklı tavlama sıcaklıklarıyla hazırlanmıştır. Örneklerden 850°C sıcaklıkta 192 saat tavlanan örneklerin, 835°C sıcaklıkta 120 saat tavlanan örneklere göre, yüksek Tc fazının oldukça kararlı olduğu, K katkısıyla birlikte süperiletken hale geçiş sıcaklığının yükseldiği ve geçişin daha keskin olduğu görüldü. K katkısı ile Bi tabanlı yüksek sıcaklık süperiletkenlerinin temel karakteristik parametrelerin artırılabileceği anlaşıldı. Burada K katkısının yapıdaki tanecikler arası zayıf bölgeyi güçlendirdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SYNTHESIS OF BISMUTH BASED HIGH TEMPERATURE SUPERCONDUCTORS BY FOREIGN ATOM SUBSTITUTIONS AND THEIR CHARACTERIZATIONS DENİZ,Coşkun Msc.in Dept.of Physics Supervisor.Prof.Dr.Doğan ABUKAY April 2002,49 pages In this thesis,effects of foreign atom substitutions in“Bizmuth- based High Temperature Superconductors”have been studied. For this, superconducting properties of Biı.?Pbo.3Sro.ıSr2.xKxCa2Cu30y structure obtained by Pb+Sb substition for Bi and K substitition for Sr in the molar ratios of x=0.00,0.0 1,0.02,0.03 and 0.04 has been examined by means of Resitance-Temperature, A.C.magnetik susceptibility-Temperature measurements and X-Ray Diffraction patterns. Samples have been prepared by the familiar solid state reaction method in different synthesis temperatures for comparision. High Tc phases of the samples which synthesed at 850°C for 192 hours have been seen that having quite higher stabilization in the High Tc phase than those which synthesed at 835°C for 120 hours.Besides, by the substiitution of K superconducting state transition temperatures have been incresed and transitions have become sharper.lt has been understood that, fundamental characteristic parameters of Bi-based High Temperature Superconductors can be increased by means of K substitution.The role of K substitution has been considered to be strengthening the intergranular weak regions in the structure.