Levrek (Dicentrarchus labrax) ve çipura (Sparus aurata) yumurtalarının embriyolojik gelişimlerinin karşılaştırılması
The Comparing with embriyonic development of sea bass (Dicentrarchus labrax) and sea bream (Sparus aurata) eggs
  1. Tez No: 120235
  2. Yazar: AYNUR HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA G. ALPBAZ, Y.DOÇ.DR. ŞAHİN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gilthead Sea Bream-European Sea Bass, Egg, Embryology
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET LEVREK (Dicentrarchus labrax) VE ÇİPURA (Sparus aurata) YUMURTALARININ EMBRİYOLOJİK GELİŞİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Aynur HACIOĞLU Yüksek Lisans, Su Ürünleri Yetiştiricilik Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atilla G. ALPBAZ Eylül, 2002, 72 Sayfa Bu çalışmada ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutan ve üretiminin büyük bir çoğunluğu Ege Bölge' sinde (Muğla-İzmir) gerçekleştirilen Levrek ve Çipura balıklarının embriyolojik gelişimleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Levrek yumurtalarının gelişimi ile ilgili deneyler 15°C sıcaklıkta yapılmıştır. Denemelerde kullanılan yumurtaların ortalama çaplan l,162±0,004mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtalardaki embriyolojik gelişim saatte bir gözlenerek fotoğrafları çekilmiştir. Açılım oranlan %84,8-83,4 olarak bulunmuştur. Larvalar 15°C'de 87 saatte yumurtadan çıkmışlardır. Çipura yumurtalarının embriyolojik gelişimi ile ilgili denemeler ise 18,5°C sıcaklıkta yapılmıştır. Yumurta çaplan ortalama l,001±0,005mm, yağ damlası çaplan ise ortalama 0,217±0,001mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtalardaki embriyolojik gelişmeleri erken gelişim safhalarında 15 dakika sonrasında ise saatte bir gözlenmiştir. Ayrıca temel morfolojik gelişim farklılıkları ayrıntılı fotoğraflar ile belirlenmiştir. Açılım oranlan 18,5°C sıcaklıkta %84-89 aralığında tespit edilmiş,larvalar bu sıcaklıkta 53,00 saatte yumurtadan çıkmışlardır Anahtar sözcük: Levrek-Çipura, Embriyoloji,Yumurta
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE COMPARING WITH EMBRIYONIC DEVELOPMENT OF SEA BAS$(Dicentrarchus labrax) AND SEA BREAM (Sparus aurata) EGGS Aynur HACIO?LU MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Atilla G. ALPBAZ September, 2002, 72 page In this study the embriyonic development of European Sea Bass(Dicentrarchus labrax) and Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) eggs were investigated and comparised. These teleost fishes have recently become important subjects of aquacultural researches related their economic value. At present the gilthead sea bream and european sea bass are mostly produced in Eagean area, especially Muğla and Izmir. The experiments of gilthead sea bream have been carried out at 1 8,5°C. The average diameters of eggs and oil globule were determined approximately 1,001 ±0,005 mm and 0,2 17+0,00 lmm, respectively. Embriyonic development was observed every fifteen minutes until morula stage and then hourly interval. The hatching rates were determined between %84 and %89 at 18,5°C. Hatching of larvae took 53 hours at this temperature. The experiments of European Sea Bass have been carried out at 15 °C. The average diameters of the eggs were determined to be approximately 1,162 ±0,004mm. the embriyonic development of the eggs was observed every hour and then photographed. The hatching rates were found to be %84,8-89,4 at 15 °C. Hatching of the larvae took 87 hours at 15 °C.