The Impact of processing aids on processing of polyvinyl chloride based products
Polivinil klorür esaslı ürünlerin işlenmesinde proses yardımcılarının etkisi
  1. Tez No: 120236
  2. Yazar: GÜNEŞ BORU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ULUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sert PVC, proses yardımcısı, polimetilmetakrilat (PMMA), füzyon, burulma, Rigid PVC, processing aid, polymethylmethacrylate (PMMA), fusion, torque
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET POLİVİNİL KLORÜR ESASLI ÜRÜNLERİN İŞLENMESİNDE PROSES YARDIMCILARININ ETKİSİ BORU, Güneş Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sevgi ULUTAN Ağustos 2002, 62 sayfa Bu projenin amacı; Polivinil Klorür (PVC) esaslı plastik ürünlerde katkı maddesi olarak kullanılan proses yardımcılarının üretim ve ürün kalitesi açısından etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada kullanılan akrilik esaslı iki tip ticari proses yardımcısının anılan formüller içinde proses verimine ve plastikleşme (füzyon) süresine etkisi Brabender Plastometre ile araştırılmıştır. Fiziksel testler ve dayanım testleri için enjeksiyonla kalıplanmış orijinal bağlantı elemanlarından yararlanılmıştır. Ayrıca formüllerin çözelti davranışı da viskozite ölçümleri ile araştırılmıştır. Kullanılan karışımların karakterizasyonu için Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC) ve Infrared (İR) analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışılan iki tip ticari proses yardımcısı arasında fark hemen hemen yok olmakla birlikte, her ikisi de işlenme adımında performansı artırarak plastikleşmenin hızlanmasına katkı sağlamıştır. Bunlar ayrıca son ürünün mekanik dayanımına, fiziksel ve görsel özelliklerine olumlu etkiler yapmıştır. En iyi sonuç 1 phr akrilik proses yardımcısı ile elde edilmiş, artan oranla özelliklerde daha fazla gelişme gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE IMPACT OF PROSESSING AIDS ON PROCESSING OF POLYVINYL CHLORIDE BASED PRODUCTS BORU, Güneş MSc in Chemical Engineering Superviser: Assoc. Prof. Dr. Sevgi ULUTAN August 2002, 62 pages The aim of this study is to investigate the influence of prosessing aids on processing conditions and the final product quality of Polyvinyl Chloride (PVC) based products. The effects of two different commercial types of acrylic processing aids on processing performance and fusion time were tested running a Brabender Plastometer with the aforementioned formulations. Injection moulded original fitting parts were utilized to test physical and mechanical properties. Solution behavior of formulations was also investigated by means of viscosity measurements. Material characterizations were performed through Differential Scanning Calorimetry (DSC) and Infrared (IR) analyses. However there is almost no distinction between the two commercial prossessing aids, they both contribute to faster fusion with improved performance of processing steps. They also have a positive effect on mechanical, physical and visual properties of the final products. The best results were obtained with 1 phr acrylic processing aid and further improvement was not observed with its increased amount.