Farklı oranlarda soya unu içeren yemlerle beslenen levreklerde (Dicentrarchus labrax L. 1758) büyüme, gelişme ve protein sindirilebilirliği
Growth and protein digestibility of European sea bass (Dicentrarchus labrax L. 1758) fed different diets which contain various soybean metal ratios
  1. Tez No: 120234
  2. Yazar: MÜGE KOL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSUN FIRAT (VURAL)
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Soya unu, büyüme-gelişme, protein sindirilebilirliği, levrek, Soybean meal, growth, protein digestibility, sea bass
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
V ÖZET FARKLI ORANLARDA SOYA UNU İÇEREN YEMLERLE BESLENEN LEVREKLERDE (Dicentrarchus labrax, L.1758) BÜYÜME, GELİŞME VE PROTEİN SİNDİRİLEBİLİRLİĞİ KOL, Müge Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aysun FIRAT Eylül 2002, 68 sayfa Bu çalışmada, balık unu yerine farklı oranlarda soya unu kullanımının levrek yavrularında büyüme, gelişme ve protein sindirilebilirliği üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla ağırlıkları ortalama 6.43±0.16 gr olan levrek yavruları 8 adet tanka stoklanmış ve balık unu:soya unu oranları farklı olarak hazırlanan 4 ayrı yem grubu (52:20, 36:36, 20:52, 72:0) ile beslenmiştir. Çalışma Haziran-Ağustos 2001 aylan arasında 60 gün sürmüştür. Çalışma sonunda balıkların ağırlık ortalamaları sırasıyla 32.48±0.2, 30.44±0.1, 28.20±0.4 ve 24.71Ü.6 gr olarak tespit edilmiştir. Ayrıca grupların protein sindirilebilirliği ise aynı sırayla 90.23, 91.02, 91.72 ve 78.26 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, levrek yavrularının beslenmesinde soya ununun belirli oranlara kadar (%20-52 kuru ağırlık) balık unu yerine rahatlıkla kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT GROWTH AND PROTEIN DIGESTIBILITY OF EUROPEAN SEA BASS (Dicentrarchus labrax, L.1758) FED DD7FERENT DDXTS WHICH CONTAIN VARIOUS SOYBEAN MEAL RATIOS KOL, Müge MSc. in Facultyof Fisheries, Aquaculture Department Supervisor: Ass. Prof Dr. Aysun FIRAT September 2002, 68 pages In this study, the effects of soybean meal partial replacement fish meal with various ratios on growth and protein digestibility on sea bass juveniles was investigated. Sea bass juveniles which were 6.43±0.16 gr average weight stocked 8 tanks and fed with 4 different diets which were prepared various ratio of soybean meal (52:20, 36:36, 20:52, 72:0) replacement fish meal. Experiments were carried out between June and August 2001 for 60 days. At the end of this study, average weights were determined 32.48±0.2, 30.44±0.1, 28.20±0.4 ve 24.71±1.6 gr respectively. Besides, protein digestibility were found 90.23, 91.02, 91.72 ve 78.26 respectively. As a result, soybean meal can easily used partial replacement fish meal with determined ratio (20- 52% dry weight) on sea bass juveniles.