III. tür güneş patlamaları
Solar type III radio bursts
  1. Tez No: 120238
  2. Yazar: OKTAY ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT RENNAN PEKÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: III Tür Radyo Patalamaları, manyetik ilmik, tınıs açısı, yitik koni, Type İÜ Radio Bursts, magnetic loop, pitch-angle, loss-cone
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Astrofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET GÜNEŞ III. TÜR RADYO PATLAMALARI ÜNAL, Oktay Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. E. Rennan PEKÜNLÜ 2002, 59 sayfa Güneşten gerek parlama (Parlama) olayı sırasında, gerekse parlama dışı dönemde salınan ve III. Tür Radyo Patlamaları olarak adlandırılan ışınımın üretilmesinden sorumlu tutulan uyartıcı, manyetik akı ilmiklerinde tuzaklarım iş olan elektron demetidir. Radyo dinamik tayfından elde edilen frekans kaymaları demetin c/3 hızlarına ulaştığını göstermektedir. Bu demet, ortamda plazma dalgaları üretir, plazma dalgaları daha sonra elektromanyetik radyo dalgalarına dönüşür. Radyo dalgalarının dinamik tayfı, ters J, U ve N görünümü sergilemektedir. Elektron demetinin manyetik akı ilmiği içindeki evrimini incelediğimiz bu çalışma 4 bölümde ele alınmıştır. İlk bölümde, konunun bir kaynak taraması yapılmış ve olayın özü incelenmiştir. Tınıs Açısı Diftizyonu, ikinci bölümde parçacık bağlamında incelenmiş ve parçacık yörünge kuramı anlatılarak; yörünge, tınıs açısı, manyetik ayna, birinci adyabatik değişmezin korunumu ve (1 - Hmn)/B nin korunumu ile synchrotron ışınımı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, konu dalga bağlamında irdelenmiş ve soğuk plazmadaki dalga denklemi, whistlers, whistlers-parcacik etkileşimi, Alfven ve Langmuir Dalgalan açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, Tınıs Açısı Difüzyon Denkleminin genel teorisinin analitik çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SOLAR TYPE III RADIO BURSTS ÜNAL, Oktay M. Sc. in Astronomy and Space Sciences Supervisor: Assoc. Prof. E. Rennan PEKÜNLÜ 2002, 59 pages Electron beam,which is trapped in magnetic loop, is responsible for producing Type III Radio Bursts, emitted either during the Solar flares or post flares. Their frequency drifts, which acquired their radio dynamic spectrums, are c/3. This beam produces plasma waves, then plasma waves converted into electromagnetic radio waves. Radio waves exhibits inverted letter J, U and N shapes in their dynamic spectrum. In this study, we tried to find out the evolution of the electron beam trapped in magnetic loop. This study consists of 4 sections. In first section, we made a review of the subject and specify the striking points of the event roughly. In section 2, pitch angle diffusion was studied and particle orbit theory, pitch-angle, magnetic mirror, conservation of first adiabatic invariant and (1 - pimm)/B, synchrotron emission definitions were specified. In section 3, the subject was determined in wave process and wave equation in cold plasma, whistlers-particle interaction, Aljven and Langmuir waves definitions were specified. In section 4, Pitch Angle Diffusion Equation was solved analytically.