Diaminocarbene complexes containing ferrocene
Ferrosen içeren diaminokarben kompleksleri
  1. Tez No: 120239
  2. Yazar: ÖZGÜR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmidazolidiniyum tuzu, ferrosen, karben, Pd(H), Rd(l), Imidazolidinium salt, ferrocene, carbene, Pd(U), Rh(T)
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
vn ÖZET FERROSEN İÇEREN DİAMİNAKARBEN KOMPLEKSLERİ YILDIRIM, Özgür Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Bekir ÇETÎNKAYA Ocak 2002, 74 sayfa Bu tez, ferrosenilmetil içeren imidazolidinyum tuzlarının (I) sentezi, karakterizasyonu ve tepkimelerini kapsamaktadır (Şema). (Ferrosenilmetil)- trimetilamonyum iyodür ve uygun bir İV-alkil-2-imidazolin'in MeCN deki çözeltisinin kaynatılması ile imidazolidinyum tuzlan la ve Ib iyi bir verimle elde edilmiştir. İV-heterosiklik karben türevleri ila ve ula, ferrosenil azolidinyum tuzu Ia'nın deprotasyonu ile kolayca sentezlenmiştir. Diğer yandan, daha hacimli Ib tuzunun deprotasyonu zor olduğu için, karşılık gelen lib ve IIIb karben türevleri spektroskopik olarak saf bir şekilde elde edilememiştir. £ y fcch^ch,),!; T e)r-| '" W ^Fc a:Ar=Ph te b:Ar=Mes Ia,b Pd(OAc), Ar O «h(l,5-cod)(I) ^Fc [Rh(p.-OMe)(1.5-cod)]2 k^/ F IIIa,b Şema. Ferrosen içermeyen benzer karben türevleri ile karşılaştırıldığında, ila bileşiği NMR verileri bakımından benzer özellikler göstermiştir. Fakat, Ula için, cod ligandından gelen herbir olefinik karbon alışılmamış eşleşme sabitleri ile (J = 6.45, 6.45 ve 27.90, 18.22 Hz) bir dubletler çifti olarak sinyal vermiştir. Bunun, Rh-Ckarb bağındaki dönmenin sınırlanmasından dolayı NMR zaman skalasındaki birbirine dönmeyen iki rotamerin varlığından kaynaklandığı düşünülmüştür. la, Ib, ila ve illa bileşiklerinin döngüsel voltametresi, CH2FC substitüyentlerinin elektronik olarak molekülün geri kalan çevresi ile etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIAMINOCARBENE COMPLEXES CONTAINING FERROCENE YILDIRIM, Özgür Master Thesis in Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Bekir ÇETÎNKAYA January 2002, 74 pages This thesis deals with synthesis, characterization and reactions of imidazolidinium salts containing pendant ferrocenylmethyl (I) (Scheme). The imidazolidinium salts la and lb were prepared in good yields by refluxing a solution of (ferrocenylmethyl)trimethylammonium iodide and the appropriate JV-alkyl-2-imidazoline in MeCN. From the ferrocenyl azolidinium salt la, N- heterocyclic carbene derivatives Ha and Ilia were easily synthesized by in situ deprotanation and subsequent trapping. On the other hand, in situ deprotanation of bulkier salt lb reacted sluggishly and so far we have been unable to isolate spectroscopically pure carbene derivatives corresponding to lib and Dlb. v FcCHa4(CH3)3l“ ^”Nv D Ar- a:Ar=Ph Fc b:Ar=Mes Ia»b Pd(OAc), Ila.b -Ar ^ [Rh(MrOMe)(l,5-cod)]2 k.N/ «h(l,5-cod)(I) Illa.b Scheme. In comparision to non-ferrocenylated but otherwise analogous carbene derivatives, the compound Ila showed similar properties in terms of NMR parameters. However, for Ilia, each olefinic carbon signal from cod appeared as a pair of doublets with unusual coupling constants (J = 6.45, 6.45 and 27.90, 18.22 Hz ). This was attributed to presence of two rotamers which are not interconverting on the NMR time scale due to restricted rotation about Rh-Cca* bond. Cyclic voltammetry of compounds la, lb, Ila and Bla shows a number of resolved redox process, indicating that CH2Fc substituents are electronically influenced from the remaining molecular framework.