Bazı sebzelere inokule edilen Salmonella typhimurium'un limon suyu ve sirke ile inaktivasyonu
Inactivation of Salmonella typhimurium inoculated to some vegetables by using lemon juice and vinegar
  1. Tez No: 120240
  2. Yazar: İLKİN YÜCEL ŞENGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella, sebzeler, dezenfeksiyon, limon suyu, sirke, Salmonella, vegetables, disinfection, lemon juice, vinegar
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ill ÖZET BAZI SEBZELERE İNÖKULE EDİLEN Salmonella typhimurium'un LİMON SUYU ve SİRKE İLE İNAKTİVASYONU YÜCEL ŞENGÜN, îlkin Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği gölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr, Mehmet KARAPINAR 1 8.01.2Q02, 129 sayfa Bu çalışmada sebzelerin limon suyu, sirke gibi doğal inhibitor maddelerle yıkanmaları durumunda Salmonella hücreleri üzerine göstermiş oldukları antimikrobiyal etki saptanmış, hangi ürünlerde hangi antimikrobiyal ajanın daha etkili olduğu ve maksimum antimikrobiyal etkinin gözlendiği süreler istatistiksel olarak da saptanmıştır. Ayrıca önemli gıda patojenlerinden biri olan Salmçnella typhimurium'un çiğ olarak tüketilen farklı sebze ürünlerine inokulasyonu sonrası 20°C'de 24 saat sonunda göstermiş olduğu davranış şekli incelenmiştir. Analiz sonuçlan, denemelerde kullanılmış olan limon suyu, sirke ve limon suyu-sirke karışımlarının (1:1) sebzelere inokule edilen Salmonella typhimurium üzerine sıfırıncı dakikadan itibaren antimikrobiyal etki gösterdiğini, bu etkinin kullanılan sebze tipine, inokulum dozuna ve antimikrobiyal ajan içerisinde bekletme süresine bağlı olarak değiştiğini, roka ve havuç örneklerinde en etkili ajan limon suyu-sirke karışımı iken taze soğan örneklerinde sirkenin en etkili ajan olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INACTIVATION OF Salmonella typhimurium INOCULATED TO SOME VEGETABLES BY USING LEMON JUICE and VINEGAR YÜCEL ŞENGÜN, İlkin MŞc in Food Eng. Supervisor: Prof. Pr. Mehmet KARAPINAR 18.01.2002, 129 pages Antimicrobial effects pf lemon juice and vinegar on Salmonella typhimurium present on the fresh salad vegetables have been investigated. The statistical analysis was carried out to demonstrate the most effective treatment and to show behaviour of different antimicrobial agents on different vegetables. Also growth patterns of Salmonella typhimurium on fresh salad vegetables at 20pC/24h was evaluated. It has been shown that lemon juice, vinegar and the mixture of lemon juice-vinegar used in the experiment have an antimicrobial effect on Salmonella typhymurium which was inoculated in to vegetables, at the beginning of the contact time. The antimicrobial effects of these antimicrobial products have changed depending on the type of vegetables, inoculum levels and the contact time with antimicrobial agents. On green onion samples vinegar was the most effective agent while the mixture of lemon juice-vinegar was the most effective agent for rocket and carrot samples.