Bazı acacia türlerinin çimlenmesi
Germination of some acacia species
- Tez No: 120243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ BEKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acacia, seed, germination
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
V ÖZET BAZI ACACIA TÜRLERİNİN ÇİMLENMESİ CANDAN, Güliz Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Lütfi BEKAT Ağustos 2002, 52 Sayfa Tropik ve subtropik bölgelerde yayılış gösteren Acacia cinsinin yaklaşık 600 türü bulunmaktadır. Yurdumuzda bu türlerden sadece beş tanesi kültür formu olarak kıyı bölgelerimizde yayılış göstermektedir. Bu cinse ait bitkiler genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bunun dışında bitkinin bazı kısımları ilaç yapımında kullanılmaktadır. Çalışmamızda, botanik bahçesinde Acacia tür sayışım arttırarak diğer çalışmalara yardımcı olmak amaçlanmıştır. Çalışmamız, yurt dışındaki botanik bahçelerinden gelmiş olan 53 tohum içermektedir. Kum, bahçe toprağı ve torf ortamında; sera, dış ortam, çimlenme dolabı ve karanlık ortam gibi farklı ekolojik koşullarda denemeler yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda botanik bahçesine 16 tür ve periyodik olarak yayınlanan tohum katalogumuza 1 adet tohum kazandırılmıştır. Anahtar sözcükten Acacia, tohum, çimlenme
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT GERMINATION OF SOME ACACIA SPECIES CANDAN, GOliz Msc in Biology Department Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Lütfı BEKAT August 2002, 52 Pages The genus Acacia, which is spread tropic and subtropic area, has nearly 600 species. In our country only five cultivated Acacia species can be found. Acacia species has been usually grown as ornamental plants. On the other hand, some part of these plants has used to make medicine. The aim of this study is to help another study by increasing Acacia species in our garden. Our study include 53 seed types which obtained from foreign Botanic Gardens. Experiments were done on sand, peat and garden soil; using different ecological conditions as green house, natural conditions, germination cupboard and dark room. Result of this study 16 species and 1 seed types were added to the present list of our Botanic Garden.