İzmir Körfezi'nde dağılım gösteren karagöz istavrit balığı (Trachurus trachurus L. ,1758)'nın mevsimsel beslenme rejimi üzerine araştırmalar
Investigation of seasonal feeding regime of the horse mackerel (Trachurus trachurus L. ,1758) in İzmir Bay
- Tez No: 120249
- Danışmanlar: PROF.DR. SAVAŞ MATER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Trachurus trachurus, Ege Denizi, İzmir Körfezi, Beslenme Rejimi, Trachurus trachurus.Aegean Sea, Izmir Bay, Feeding Regimes
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 26
Özet
V ÖZET İZMİR KÖRFEZİ'NDE DAĞILIM GÖSTEREN KARAGÖZ İSTAVRİT BALIĞI (Trachurus trachurus, L. 1758) 'NIN MEVSİMSEL BESLENME REJİMİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR GÖKTAŞ YALÇIN, Sabret Yüksek Lisans Tezi, Balıkçılık Temel Bilimler Bilim Dalı TEZ YÖNETİCİSİ; Prof. Dr. Savaş MATER Temmuz, 2002, 26 Sayfa Bu araştırmada İzmir Körfezi'nden gırgır, kıyı uzatma ağları, çapari gibi avcılık yöntemleriyle avlanmış olan 211 adet Karagöz İstavrit balığı (Trachurus trachurus, L. 1758) incelenmiştir. Bu incelemelerde sayısal varlık, bulunuş frekansı ve baskınlık gibi yöntemler kullanılmıştır (Windell ve Bowen 1978). Sonuç olarak da 18 çeşit besin grubu tayin edilmiş olup, bu grupların mevsimlere göre değişimleri saptanmıştır. İzmir Körfezi'nde Karagöz İstavrit balığının besinini oluşturan en önemli grupların Mysidacea, Isopoda, Brachyura, Copepoda olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF SEASONAL FEEDING REGIME OF THE ATLANTIC HORSE MACKEREL (Trachurus trachurus L, 1758) IN İZMİR BAY Thesis of M.Sc. in Faculty of Fisheries, Department of Marine- Inland Water Sciences and Technology Supervisor: Prof.Dr. Savaş MATER July 2002, 26 pages In this study, 211 Atlantic horse mackerel (Trachurus trachurus LM 1758) caught whit different methods such as purse seine, gill net and fishing line etc, from Izmir Bay were determined. The frequency of occurrence, the numerical occurrence and the dominance method (Windell and Bowen, 1978) were used in this investigation. As a result, 18 different prey groups were identified in the stomach contents. It was determined that the most important diet components of Atlantic horse-mackerel in Izmir Bay were Mysidacea, Isopoda, Brachyura and Copepoda.