Endüstriyel çelik bacaların optimum tasarımı üzerine bilgisayar destekli bir araştırma
A Study on the computer aided optimum design of industrial steel stacks
- Tez No: 120268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR, DOÇ. DR. ARİF HEPBAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bacalar, endüstriyel çelik bacalar, serbest duran çelik bacalar, baca ısıl hesapları, baca hava kalitesi hesapları, Stacks, industrial steel stacks, free standing steel stacks, stack thermal calculations, stack air quality calculations
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
V ÖZET ENDÜSTRİYEL ÇELİK BACALARIN OPTİMUM TASARIMI ÜZERİNE BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR ARAŞTIRMA KENDİR, Tank Efe Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Doç. Dr. Arif HEPB ASLI Ocak 2002, 355 sayfa Bacalar, yanma için gerekli olan temiz havanın sağlanması ve aynı zamanda, yakıtların yanmasından kaynaklanan duman gazlarının atmosfere atılması için, yaygın olarak endüstriyel tesislerde kullanılmaktadır. Bu bağlamda, baca boyutlarının uygun olarak belirlenmesi, bu işlevlerin yerine getirilmesi için çok önemlidir. Buna ilaveten, boyutlandırma gerektiğinden büyük yapılırsa, bacaların yatırım giderleri artacaktır. Bu tezde, öncelikle, hava kalitesi istemleri, ısıl ve mekanik hesaplamalar gibi, üç önemli kriter bakımından bacaların tasarımı incelendi. Bu kriterler, daha sonra bir buhar kazanı tesisine uygulandı ve tüm hesaplamaları içeren bir bilgisayar programı geliştirildi. Son olarak, hesaplamalardan elde edilen sonuçlar, üç tasarım kriteri ışığında değerlendirildi ve tartışıldı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE COMPUTER AIDED OPTIMUM DESIGN OF INDUSTRIAL STEEL STACKS KENDİR, Tarık Efe M. Sc. in Mechanical Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Assoc. Prof. Dr. Arif HEPBAŞLI January 2002, 355 pages Stacks are widely used in industrial facilities for maintaining the fresh air required for the combustion and also for removing flue gases resulted from the combustion of the fuels into the atmosphere. In this regard, the proper determination of the dimensions of the stack is very essential for fulfilling these functions. In addition to this, the installation costs of stacks will increase if the sizing is carried out larger than required. In this thesis, first, the design of the stacks was investigated in terms of three important criteria, such as air quality requirements, thermal and mechanical calculations. These criteria were then applied to a steam boiler plant and a computer program containing all stack calculations was developed. Finally, the results obtained from the calculations were evaluated and discussed in the light of the three design criteria.