Endüstriyel tav fırını bacalarından atık ısının geri kazanımı
Waste heat recovery from industrial furnace
  1. Tez No: 453391
  2. Yazar: HASAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİR GÖKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heat exchangers, heat recovery
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yükselen enerji maliyetleri ve artan çevre bilinci sayesinde, sanayide çalışan sektörleri kendi fabrikalarındaki atıkları ( katı, sıvı, gaz ) değerlendirme yönüne sevk etmiştir. Özellikle bölgemizde çalışan demir çelik fabrikalarından elde edilebilecek birçok atık ısı kaynağı mevcuttur. Bacalardan dışarıya atılan sıcak gazlar, basınçlı hava elde etmek için kullanılan elektrik enerjisinin belirli bir miktarı olan ısı enerjisi vb. örnek olarak verilebilir. Atık ısı değerlendirme, sanayi tesislerinde enerji yönetiminin önemli bir boyutudur. Atık ısının kullanılabileceği yerleri tespit etmek, uygulanabilecek sistemlerin ekonomik bir değerlendirmesini yapmak gereklidir. Bu çalışmada endüstriyel fırın bacasından atılan atık sıcak gaz kullanılarak, ısı değiştiriciler ( ekonomizer ) yardımıyla elde edilecek enerjinin merkezi ısıtma ve soğutma sistemlerinde ve sıcak su kullanım yerlerinde kullanılabilirliğine bakılacaktır. Isı elde etmede kullanılan ısı değiştiriciler tanıtıldıktan sonra mevcut Ekinciler demir ve çelik fabrikasındaki tav fırını irdelenecektir. Tav fırını bacasından atılan gaz sıcaklığına göre elde edilebilecek ısıl kapasiteler hesaplanacak ve optimum değer tespit edilecektir. Ayrıca ısı hesabı yapılan bilgisayar programı ile örneklendirme yapılacaktır. Çalışma sonunda çalışmanın uygulanabilirliğine bakılacaktır. Anahtar kelime: Isı değiştiriciler, Isı geri kazanımı
Özet (Çeviri)
Rising energy costs and the growing environmental awareness, working in the industry sectors has referred to direction of the evaluation of waste in their own factory (solid, liquid, gas). Especially in our region, there are a lot of waste heat recovery obtained in iron and steel factory that runs. The hot air throwed from chimney, the electrical energy that used to produced presurised air can be given as an example. Heat recovery is one of the important factors in the energy management of industrial plants. It is necessary to evaluate the places where heat recovery to apply. Economical control is also necessary to be done. In this study, we are looking for the availability can be used in a central heating and cooling systems by using the waste hot gases from industrial furnace chimney with the help of heat exchangers ( economiser ). After description of heat exchangers, we will examine the heat furnace of Ekinciler ıron and steel. We will calculate the heat capacity of the heat recovery at different temperatures and find the optimum temperature. In addition, different calculated program for heat excahngers will be given as an example. At the end we will look after, if the result of the calculation is feasible or not.