Güneşte kurutulmuş domatesin değişik koşularda saklanmasının kalite üzerine etkileri
The Effects on the quality of preserving of sundried tomato at the different conditions
  1. Tez No: 120269
  2. Yazar: NESLİHAN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL KARAÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Güneşte kurutulmuş domates, Depolama, Modifiye atmosferde paketleme, Oksijen absorbantı, Kalite, Sundried tomatoes, Storage, Packaging in modified atmosphere, O2 absorber (Ageless), Quality
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET GÜNEŞTE KURUTULMUŞ DOMATESİN DEĞİŞİK KOŞULLARDA SAKLANMASININ KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ UZUN, Neslihan Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail KARAÇALI Eylül 2002, 97sayfa Bu çalışmada güneşte kurutulmuş domateslerde depolama koşullarının kalite üzerine etkisi incelenmiştir. Materyal olarak domates meyveleri kükürt dioksit (4000-4500 ppm) veya tuzla (%6-7) muamele edildikten sonra güneşte kurutulmuş RioGrande çeşidi kullanılmıştır. Bu güneşte kurutulmuş domates meyveleri, içersinde oksijen absorbantlı ve absorbantsız değişik hava bileşimleri (hava, %100 N2 ve %80 N2 + %20 CO2) bulunan cam kavanozların (500 cc) içine konulmuştur. Bu cam kavanozlar hem soğutmalı (4±1°C) hem de soğutmasız (normal) depo koşullarında 10 ay süreyle bekletilmiştir. Kavanozlar içindeki hava bileşimleri depolamanın ortasında ve sonunda gaz kromotografisi yardımıyla belirlenmiştir. Depolamanın ortasında ve sonunda alman örneklerde kalite ve bozulma durumları incelenmiştir. Bu meyvelerde renk, alkolde erir renk, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı ve üründe bulunan su miktarı saptanmıştır.Sonuç olarak; depolama süresi boyunca modifiye atmosfer (N2, CO2), Ageless oksijen absorbantı ve soğuk depo ortamı koşullarının renk bozulmalarını önlediği, bu uygulamaların kurutulmuş domateslerin kalitesinin korunmasında önemli bir işlem olduğu görülmüştür. Renk açısından özellikle normal depo koşullarında Ageless oksijen absorbantlı uygulamalar her iki tip üründe etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS ON THE QUALITY OF PRESERVING OF SUN DRIED TOMATO AT THE DIFFERENT CONDITIONS UZUN, Neslihan MSc in Horticulture Supervisor: Prof. Dr. İsmail KARAÇALI September 2002, 97 pages In this study the effects of storage conditions of sun dried tomatoes have been investigated. RioGrande which is traditional processing tomato variety of Agean Region was treated with NaCl (%6-7) or sulphur dioxide (4000-4500 ppm) solution and after they were dried under sun. This sun dried tomatoes were placed in the glass jars which are consist of different gasses compounds (air, %100 N2 ve %80 N2 + %20 C02) with or without oxygen absorber. This glass jars have been preserved both cold storage (4±1°C) and normal storage (10-26°C) conditions during 10 months. The gasses compounds in the glass jars were determined with helping gas chromatography at the half and end of storage. During the storage of ten months the changes in moisture, alchols soluble colour, titratable acidity, total soluble solid values Hunter L and a/b colour values have been investigated. During the storage period it has investigated that the usage of modified atmosphere conditions, Ageless oxygen absorber and cold storage prevents colour degradation and this application protected thequality of sun dried tomatoes. Especially Ageless oxygen absorber applications have been effected both sulphur dioxide treated sun dried tomatoes and NaCl treated tomatoes during normal storage.