Hava iyonizatörü tasarımı ve uygulaması, güneş enerjisi ile çalıştırılması
Design and application of an air ioniser which operates by solar cell
  1. Tez No: 120270
  2. Yazar: ERDEM DİNÇSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Negatif İyon, Hava Temizlenmesi, İyonizasyon, Hava Kirliliği, Negatif İyon Jeneratörü Dizaynı, Astım-Migren Tedavisi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET HAVA İYONİZATÖRÜ TASARIMI VE UYGULAMASI, GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRILMASI DİNÇSOY, Erdem Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yönetici: Prof. Dr. Metin ÇOLAK Ağustos 2002, 149 sayfa Bu tezde, dünyanın birçok ülkesinde, sağlık, yayıncılık, endüstri ve genel amaçlı hava temizlenmesinde kullanılan, hava İyonizatörü tasarımının incelenmesi, farklılıklarının ortaya çıkarılıp, dünyada bir yenilik olarak yeni bir dizaynla Hava İyonizatörü yapılması incelenmiştir. Hava iyonizatörümüz, negatif iyonlar yayan ve bu yaydığı negatif iyonlarla, havada bulunan pozitif elektriksel yüklü parçacık, toz, koku, polen, mikro-kirleticiler, sigara dumanı, bakteriler, virüsler, küf, mantar grupları, akarlar... gibi; önce onları nötr hale getirmek suretiyle, daha sonra da negatif yükleyerek, bulunduğumuz ortamın havasının, negatif iyon konsantrasyonunu, yükseltmektedir. Cihazın tasarımı, güneş enerjisi ile çalışma, normal şebeke beslemesi ile çalışma ve akülü çalışmaya göre yapılmıştır. Dizayn aşaması bitirildikten sonra cihazın testleri Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Mühendisliği Laboratuarlarında yapılmıştır. Ayrıca çalışmaya ek olarak birim hacimde yayılan negatif iyon miktarı hesaplanmaya çalışılmış, üniversitemizde bulunan imkanların yetersizliği sebebiyle başarılamamış, yapılabilinecek yer belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DESIGN AND APPLICATION OF AN AIR IONISER WHICH OPERATES BY SOLAR CELL DİNÇSOY, Erdem M.Sc. in Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Metin ÇOLAK August 2002, 149 pages In this thesis, we design a different model and newness air ionizer which could be used in health sector, publication sector, industry, and where clean air needed. First of all, we research all kinds of air ionizers nearly all over the world, and develop a suitable air ionizer. The air ionizer increases the negative ion concentration of the air, thus the air is cleared. And due to these ions, first the positive ions like particles, dust, odor, moulds, bacteria, viruses, mildew, cigarette smoke, fungus groups, are neutralized. Then those notr ions will be converted to negative ions. The design of the system is done in 3 ways; the system which operates by solar cell, by mains voltage 220 V., by battery. After the design of the project has been finished, the system is tested at Ege Uni. Fen Fac. Physics Eng. Labs. Besides the amount of the negative ions spread in unit volume is tried to be calculated but it can not be achieved because of the insufficiency. The place that tests can do is pointed out.