Paket-anahtarlamalı dalgaboyu çoklamalı ağlarda EDFA geçici rejim kazanç dağılımı analizi
EDFA transient gain distribution analysis in packet-switched WDM networks
  1. Tez No: 120271
  2. Yazar: İSMAİL EMRE ARACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKALP KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ardışık EDFA hattı, WDM ağlar, Öz-benzeşimli trafik sentezleme, Bit hata oranı, Cascade EDFA's, WDM Networks, Self-similar traffic syntheses, Pareto distribution, Bit error rate
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
V ÖZET PAKET-ANAHTARLAMALI DALGABOYU ÇOKLAMALI AĞLARDA EDFA GEÇİCİ-REJİM KAZANÇ DAĞILIMI ANALİZİ ARACI, İsmail Emre Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yönetici: Yard.Doç. Dr. Gökalp KAHRAMAN Eylül 2002, 44 sayfa Paket anahtarlamalı optik ağlarda kullanılan Erbiyum Katkılı Fiber Yükselticilerin (EDFA) zamana bağlı davranışım incelemek amacıyla spontane yayılan foton gürültüsünü (ASE) içeren rezervuar modelini kullandık. Dalgaboyu Çoklamalı (WDM), paket anahtarlamalı optik ağ trafiğinin öz-benzeşimli (self-similar) trafik modeli kullanarak literatürdeki tek kanal trafik modellemelerine göre daha gerçekçi ve hızlı bir hesaplama tekniği geliştirdik. Bu trafikle beslenen bir EDFA zincirinin değişik senaryolar altındaki performans analizini yaparak kazanç ve bit hata oranı (BER) olasılık dağılımını bu teknik ile elde ettik. Böylece optik ağ tasarımı“en kötü durum”analizleri için gereken EDFA geçici rejimlerinin ağ ve algılayıcı özelliklerinde yol açtığı kısıtlamaları belirleyen hızlı ve geçerli bir yöntem sunduk. Bu yöntemle verilen bir ağ trafiğinin çoğuşma seviyesine bağlı olarak hangi olasılıklarla kabul edilemez kazanç veya BER rejimlerine girilebileceğini ve sistemin tolarans sınırlarını hesapladık.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EDFA TRANSIENT GAIN DISTRIBUTION ANALYSIS IN PACKET-SWITCHED WDM NETWORKS ARACI, Ismail Emre MSc in Electronic Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Gökalp KAHRAMAN September 2002, 44 pages We developed a fast and accurate simulation technique to determine the gain and bit-error-rate (BER) probability-mass distributions at the output of an EDFA cascade in a WDM packet- switched network. In this way, we determined in relatively short computing times the probability by which the system is driven into unacceptable gain or BER regimes, as well as the tolerance margins corresponding to a given traffic burstiness level. For example in a cascade of 10 EDFA's, we computed that at a 13.5-dB mean gain, 5xl0“9 mean BER, and average signal powers of -23 dBm per channel, the gain spread is 2 dB. In this scenario, the probability that BER drops below the 10”9 level is computed to be 0.15. We obtained the time-dependent gain of an EDFA cascade using the spontaneous noise included reservoir model. We used the self-similar traffic model of the WDM packet-switched optical network. We fed the input of the cascade with a self-similar packet stream synthesised by the FFT method of Paxson, 1997.