Hava basınçlı dalga türbinleri üzerine bir araştırma
A Research on the oscillation water column
  1. Tez No: 120272
  2. Yazar: MEHMET GÖKSEL KAVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Energy, Wave, Wind, Mechanic
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
V ÖZET HAVA BASINÇLI DALGA TÜRBİNLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KAVAS, Mehmet Göksel Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Müh. Aydoğan ÖZDAMAR Eylül 2002, 101 sayfa Dalga türbinlerinin verimi için, literatürde değişik değerlere rastlanmaktadır. Çeşme'de dalga enerjisi ile ilgili yapılan bir çalışmada, kullanılan dalga türbininin verimi % 25 olarak alınmıştır. Dalga türbinlerinin verimi, türbin tipine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle de, bu konuda daha derinlemesine inceleme gerekmektedir. Bu çalışmada, hava basıncını kullanan dalga türbinlerinin bir türü olan hareketli su kolonlu dalga türbini ile Çeşme'de elde edilebilecek elektrik enerjisi miktarı, bu türbinin verimi ve elde edilebilecek elektrik enerjisinin birim enerji maliyeti irdelenecektir. Anahtar sözcükleri : Enerji, Dalga, Rüzgar, Mekanik
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE OSCILLATION WATER COLUMN KAVAS, Mehmet Göksel MSc in Mechanical Eng. Supervisor : Assoc. Prof. Aydoğan ÖZDAMAR September 2002, 101 pages There are found various at the literature for the productivity of wave turbines. The productivity of wave turbines which in use have been taken 25% on a study about wave energy in Çeşme. The productivity of wave turbines changes with respect to type of turbine. Because of that reason it is necessary to examine that subject more throughly. In this study with oscillation water column wave turbine whicht a type of wave turbines use air presure will inspect able to get the quantity of electrical energy and cost of unit energy in Çeşme and productivity of the turbine.