Organik yetiştiricilikte dolmalık biberin kimyasal içerik, ürün ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
The Determination of chemical content, product and quality properties of stuffed pepper growth by organically
- Tez No: 120273
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN ERYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Dolmalık Biber, Feldspat, Meyve Kalitesi, Bitki Besin Elementleri
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET ORGANİK YETİŞTİRİCİLİKTE DOLMALIK BİBERİN KİMYASAL İÇERİK, ÜRÜN VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖNER, Başak Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. : Nevin ERYÜCE Ekim 2002, 57 sayfa Bu araştırma, organik yetiştiricilikte dolmalık biberin kimyasal içerik, ürün ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, 2001 yılında Ege Üniversitesi Menemen Uygulama ve Araştırma Çiftliğinde yürütülmüştür. Deneme boyunca toplam verim, erkenci verim, meyve boyu, meyve eni, meyve et kalınlığı, suda erimiş kuru madde (briks), vitamin C, pH, EC, asitlik ve yaprakta bitki besin maddesi değerleri araştırılmıştır. Elde edilen veriler, istatistiksel yönden değerlendirilmiştir. Toplam verim, erkenci verim, kg'daki meyve adedi, briks ve vitamin C araştırıldığında en yüksek değer çiftlik gübresi+feldspat uygulamasında görülmüştür. Sonuçlar, organik yetiştiricilikte çiftlik gübresi+feldspat uygulanan parsellerde verim ve kalite parametrelerinin arttığını feldspat uygulamasının olumlu etkisi bulunduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CHEMICAL COMPOSITION, YIELD AND QUALITY PROPERTIES OF ORGANICALLY GROWN STUFF PEPPER ONER, Başak Master of Science Thesis, Soil Department Supervisor : Prof. Dr. : Nevin ERYÜCE September 2002, 57 pages This research was conducted at the experimental farm of Ege University- Faculty of Agriculture in Menemen-Izmir. The objective of the study was to examine the yield, quality parameters and chemical composition of stuff pepper grown organically. Total yield, early harvest, fruit length, fruit width, fruit thickness, brix, vitamin C, pH, EC, acidity, leaf nutrient elements were examined and evaluated statistically. Results showed that total yield, early harvest, fruit per kg, brix and vitamin C contents were highest in the experimental parcels that received farmyard manure+feldspat. It is concluded that farmyard manure+feldspat posively effect the yield and quality contents. Key words : Organic Agriculture, Stuff Pepper, Feldspat, Fruit Quality, Nutrient Elements