İzmir Homa dalyanı civarındaki mürekkep balığı (Sepia officinalis L. )'nın üreme biyolojisi
Reproductive biology of the common cuttlefish (Sepia officinalis L. ) near Homa Lagoon, İzmir
- Tez No: 120350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sepia officinalis, mürekkep balığı, üreme biyolojisi, Ege Denizi, Sepia officinalis, the cuttlefish, reproductive biology, The Aegean sea
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
V ÖZET İZMİR HOMA DALYANI CİVARINDAKİ MÜREKKEP BALIĞI (Sepia officinalis L.)'NIN ÜREME BİYOLOJİSİ ÖNSOY, Mustafa Bahadır Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Alp SALMAN Haziran 2002, 22 sayfa Mürekkep balığı olarak bilinen Sepia officinalis, L., yumuşakçalar içerisinde ekonomik değeri oldukça yüksek kafadan bacaklı türlerinden biridir. Bu çalışmada ekim 2000 nisan 2002 tarihleri arasında Homa dalyam civarından aylık periyotlarla, 674 mürekkep balığı toplanıp incelenmiştir. Araştırma bölgesindeki mürekkep balıklarının üreme davranışları ve yumurtlama sezonunu tespit edebilmek için her iki cinsiyet için de gonad safhaları ve gonadosomatik indeks değerleri hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda S. officinalis' in üreme periyodunun bütün yılı kapsamakla birlikte, biri ocak-şubat-mart ve diğeri mayıs-haziran aylarında olmak üzere iki pik yaptığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT REPRODUCTIVE BIOLOGY OF THE COMMON CUTTLEFISH {Sepia officinalis L.) NEAR HOMA LAGOON, İZMİR ÖNSOY, Mustafa Bahadır MSc in Hydrobiology Supervisor: Asst. Professor Alp SALMAN, Ph. D. June 2002, 22 pages The common cuttlefish Sepia officinalis is known one of the most economical Cephalopod in the phylum Mollusca. In tins study, from October 2000 to April 2002, 674 cuttlefish were collected monthly from the surrounding of Homa lagoon (in the Aegean Sea). In order to determine their reproductive behaviors and spawning season in research area, the gonad stages of both sexes and the seasonal gonadosomatic index value were examined. It was observed that the spawning period of S. officinalis covers the whole year with two maxima in January-February-March and May- June.