İzmir Körfezi'nde dağılım gösteren izmarit balığı (Spicara flexuosa, Rafinesque, 1810)'nın biyolojik özelliklerinin araştırılması
Investigation of the biological features of the picarel (Spicara flexuosa, Rafinesque, 1810) distributing in İzmir Bay
  1. Tez No: 120354
  2. Yazar: SİBEL MALKAV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAVAŞ MATER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Spicara flexuosa, yaş, büyüme, üreme, beslenme durumu, İzmir Körfezi, Ege Denizi, Spicara flexuosa, age, growth, reproduction, condition factor, Izmir Bay, Aegean Sea
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZİ'NDE DAĞILIM GÖSTEREN İZMARİT BALIĞI (Spicara flexuosa, Rafinesque, 1810)'NIN BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI MALKAV, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Savaş MATER Ağustos 2002, 41 sayfa Bu çalışmada İzmir Körfezi'nde dağılım gösteren izmarit balığı {Spicara flexuosa)'nın biyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla Ocak 2001 -Mart 2002 tarihleri arasında yakalanan toplam 680 adet balık örneği incelenmiştir. Yaş tayininde otolitlerden yararlanılmış ve erkek bireylerin I.-V., dişi bireylerin ise 0.-IV. yaş grupları arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur. Yakalanan örneklerin %55.74'ü dişi ve %44.26'sı erkek bireylerden oluşmaktadır, von Bertalanffy' nin boyca büyüme sabitleri de erkek bireyler için L^ 23.97cm, K= 0.28 yıl“1, to= -2.04 yıl; dişi bireyler için L«,= 19.05cm, K= 0.23 yıl”1, to= -2.96 yıl; tüm bireyler içinse L«, =21.86cm, K=0.25, to= -2.36 olarak bulunmuştur. Tüm bireylerin boy- ağırlık ilişkisi denklemi; W= 0.013XL30224 (r=0.94)5 balık boyu-otolit boyu arasındaki ilişki ise R=1.08*FL0'707 (r=0.80) olarak hesaplanmıştır. En yüksek kondisyon faktörü değeri Mart ayında 1.480 ve en yüksek gonadosomatik indeks değeri ise Nisan ayında 6.039 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF THE BIOLOGICAL FEATURES OF THE PICAREL (Spicara flexuosa, Rafinesque, 1810) DISTRIBUTING IN İZMİR BAY MALKAV, Sibel M.S.c. in Faculty of Fisheries Supervisor: Associate Prof. Dr. Savaş MATER August 2002, 41 pages In this research, the biological features of Picarel (Spicara flexuosd) were examined, based on totaly 680 specimens collected from Izmir Bay between January 2001 and March 2002. Otoliths were used for age determination and it was found that, age ranged I.-V. and O.-FV.age groups in males and females respectively. The captured samples consist of 55.74 % females and 44.26 % males. It was also determined von Bertalanffy growth parameters in lenght was computed as L«= 23.97cm, K= 0.28 year“1, to= -2.04 year for males; L”= 19,05cm, K= 0.23 year“1, to= -2.96 year for females and L«> =21.86 cm, K=0.25 year”1, to= -2.36 year for all samples. Lenght-weight relationship for all samples were calculated as W= 0.013XL30224 (r=0.94) and the relationship between fish lenght and otholith lenght R=1.08*FL0'707 (r=0.80). The highest condition factor was calculated in March as 1.480 and the highest gonodosomatik index was calculated in April as 6.039.