Mürekkep balığı Sepia officinalis'in biyolojisi ve yetiştiriciliği
Biology and reproduction of the cuttlefish Sepia officinalis L. (cephalopoda:mollusca)
  1. Tez No: 120364
  2. Yazar: SEMA İSPİRLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALP SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mürekkep balığı, Sepia officinalis, diyet, büyüme, üreme, hayat süresi, kültür, Cuttlefish, Sepia officinalis, diet, growth, reproduction, life span, culture
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
V ÖZET MÜREKKEP BALIĞI Sepia officinalis 'in (CEPHALOPODA:MOLLUSCA) BİYOLOJİSİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ İSPÎRLİ, Sema Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Alp SALMAN Eylül 2002, 92 sayfa Bu çalışmada, mürekkep balığı Sepia officinalis' in hayat evreleri, ekolojisi, beslenmesi ve yetiştiriciliği üzerine literatürde yer alan bilgiler derlenmiş ve sunulmuştur. Yetiştiriciliği iki farklı yöntemde ele alınır. Birinci yöntemde; juvenil durumdaki Sepia officinalis' 'in yan kapalı deniz suyu sisteminde 40 gün 19 °C de deneye alınır (Koueta & Boucaud-Camou, 1999). İkinci yöntemde ise; yüzlerce Sepia officinalis yumurtadan çıkarılır. Ardından 2 genetik soyun kapalı deniz suyu sisteminde 7 ardışık jenerasyon boyunca kültürü yapılır (Forsythe et ali., 1994). Deney için kullanılan. ve izole edilmiş durumda olan juvenil mürekkep balıklarına yan kapalı deniz suyu sisteminde çok çeşitli canlı yiyecekler verilir. Söz konusu yiyecek miktarının arttırılmasıyla besin alma oranının da arttığı görülür. Ardışık olarak kültürü yapılan jenerasyonlardan biri hariç tutulursa, diğerlerinde üretilen hayvanların vücut ağırlıklarının 1 kg'dan fazlaVI olduğu gözlenir. Yapılan çalışmalara göre bir çok kültür 20-24 °C de tutulur. Yumurtadan çıkanların ilk 2 ay içinde hayatta kalma yüzdelerinin % 90 'dan fazla olduğu görülür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT BIOLOGY AND REPRODUCTION OF THE CUTTLEFISH Sepia officinalis L. (CEPHALOPODA: MOLLUSCA) İSPİRLİ, Sema MSc in Fishery Faculty Supervisor: PhD Alp SALMAN September 2002, 92 pages In this study, information about life cycle, ecology, feeding and culture of Sepia officinalis in literature were compiled and presented. Its culture is handled in different methods. In the first method, Sepia officinalis in juvenile form is experimented in a semi-closed sea water system at 19 °C for a duration of 40 days (Koueta & Boucaud-Camou, 1999). In the second method, hundreds of Sepia officinalis were hatchled. After that, 2 genetic lineage are cultured for 7 successive generation in closed sea water system (Forsythe et all, 1994). Various and alive nutrients were given to experimental and isolated juvenile cuttlefish in semi-closed sea environment. İt is observed that the ratio of getting food for cuttlefish has increased, if we have increased the mentioned nutrients. If we keep one generation apart from the other successive cultured generations, in the others growth animals' body weight were observed more than 1 kg. Many cultures were kept at 20-24 °C.VIII After hatchling, it is observed that ratio of survived cuttlefish in the first two months in higher than % 90.