Gıda işletmelerinde biyofilm oluşumunun incelenmesi
Investigation of biofilm formation in food industry
- Tez No: 120365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNNUR TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biofilm, attachment, Listeria monocytogenes
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
m ÖZET GIDA İŞLETMELERİNDE BİYOFİLM OLUŞUMUNUN İNCELENMESİ TİRYAKİ, Gülten Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Günnur TUNÇEL Ocak, 2002, 164 sayfa Bu çalışmada, gıda endüstrisinde ürünlerin mikroorganizmalar ile bulaşmasında çok önemli bir faktör olan, ancak çoğu zaman göz ardı edilen biyofilm oluşumu incelenmiştir. Çalışma, tutunmamış mikroorganizmaları uzaklaştırma yöntemlerinin karşılaştırılması, farklı mikroorganizmalar ile biyofilm oluşturulması ve bir işletmenin dondurma üretim hatunda biyofilm oluşan yerlerin belirlenmesi ve biyofilm oluşturan mikroorganizmaların tanımlanması olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Biyofilm oluşturulmasında Staphylococcus aureus ATCC 6538, Pseudomonas fragi, Bacillus subtilis ATCC 6037 kullanılmıştır. Mikroorganizmaların en çok optimum üreme sıcaklıklarında tutunduğu belirlenmiştir. Bir gıda işletmesinin dondurma üretim hatanda da biyofilm oluşumu incelenmiş, Listeria ve SMgelld'vsm. biyofilm oluşturduğu belirlenmiş ve temizliğin önemi ortaya konmuştur. Anahtar sözcükten Biyofilm, tutunma, Listeria monocytogenes
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATION OF BİOF1LM FORMATION IN FOOD INDUSTRY TİRYAKİ, Gülten Msc in Food Eng. Supervisor Assoc. Prof. Dr.Günnur TUNÇEL January 2002, 164 pages In this study, biofilm formation which is an important factor in the contamination of food products, but usually not taken into consideration, were inspected. This survey consists of three parts, evaluation of methods for removing unattached cells, biofilm formation by differerent microorganisms and examination of biofilm formation in an ice cream production line and, also, identification of microorganisms forming biofilm. By using, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Pseudomonas fragi, Bacillus subtilis ATCC 6037 biofilms were occured at high levels at their optimum growth temperatures. Biofilm formations in an ice cream production line were investigated, biofilm formation of Shigella and Listeria were determined and the importance of cleanliness was emphasized.