Yapıların patlayıcı kullanılarak yıkılması
Demolition of structures with explosives
  1. Tez No: 120366
  2. Yazar: YALÇIN ALVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Patlayıcı, ateşleme elemanı, patlayıcı katsayısı, pat layıcı ile yıkım, Explosive, firing element, powder factor, demolition by explosives
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
V ÖZET YAPILARIN PATLAYICI KULLANILARAK YIKILMASI ALVER, Yalçın Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Orhan YÜKSEL Ocak 2001, 123 sayfa Bu tezde, deprem veya başka nedenlerden dolayı hasar görmüş ya pıların patlayıcı kullanarak yıkımı incelenmiştir. Patlayıcı ile yapıların yıkılması için kullanılan malzemeler ve hesap yöntemleri anlatılmıştır. Patlayıcıların ve ateşleme elemanlarının özellikleri incelenmiş, bu malzemelerin nerelerde kullanıldığı anlatılmıştır. Daha sonra patlayıcıla rın patlama mekanizmaları ve yapı malzemelerine etkileri incelenmiştir. Patlatma için değişik yapı malzemelerindeki şarj miktarı hesaplan anlatılmış, bunlarla ilgili tablolar verilmiştir. Daha sonra yapı elemanla rının patlayıcı ile ne şekilde yıkılacağı incelenmiştir. Son olarak patlayıcı ile değişik yapıların yıkımı anlatılmış ve ül kemizde yapılan bir yıkım örneğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DEMOLITION OF STRUCTURES WITH EXPLOSIVES ALVER, Yalçın MSc. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Orhan YÜKSEL January 2001, 123 pages In this thesis, demolition of structures that are damaged due to earthquake or some other reasons is investigated. The materials and calculation methods used for demolition of structures with explosives are explained. The properties of explosives and firing elements are investigated. Usage areas of this materials are explained. Afterwards, the explosion mechanism of explosives and their effects on construction materials are investigated. Powder factor calculations on various construction materials for demolition are discussed and relevant tabels are presented. Afterwards, the processes of demolition of costruction elements with explosives are investigated. Finally, demolition of various structures with explosives are described and the details of a case study are given.