Uranyumun geri kazanılmasında serbest ve immobilize edilmiş alglerin biyosorbent olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of usability of free and immobilized algae as a biosorbent in the recovery of uranium
- Tez No: 120416
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞULE AYTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uranyum, Biyosorpsiyon, Biyosorbent, Adsorpsiyon, Makro Alg, Uranium, Biosorption, Biosorbent, Adsorption, Macro Algea
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET URANYUMUN GERİ KAZANILMASINDA SERBEST VE IMMOBILIZE EDİLMİŞ ALGLERİN BİYOSORBENT OLARAK KULLANDLABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ KARADAĞ, Mevlüde Doktora Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şule AYTAŞ 2002, 138 sayfa Nükleer teknolojide, endüstride, tıpta ve günlük yaşamda adsorpsiyona dayalı önkonsantre etme ve ayırma işlemleri, önemli yer tutmaktadır. Radyoaktif ve eser elementleri matriksten ayırmak ve zenginleştirmek amacıyla son yıllarda Alg, mantar, maya ve bakteri gibi mikroorganizmalar da kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmanın amacı, uranyumun geri kazanılmasında serbest ve immobilize edilmiş Alg'lerin biyosorbent olarak kullanılabilirliğinin incelenmesidir. Uranyum adsorpsiyonunda kullanılan makro Alg örnekleri, İzmir Körfezi 'nde Narlıdere ve Urla civarından toplanmıştır. 20 farklı Alg örneğinin uranyum alım kapasiteleri belirlenmiştir. Uranyumunserbest makro Alg'ler üzerine biyosorpsiyon için optimum deneysel parametreler; sabit v/m oranında (250) Enteromorpha Uma için pH 5; uranyum konsantrasyonu: 75 ppm; çalkalama süresi: 2 saat ve sıcaklık: 20°C olarak; Gracilaria confervoides için ise pH 8; uranyum konsantrasyonu: 75 ppm; çalkalama süresi: 4 saat; sıcaklık: 20°C olarak saptanmıştır. Ayrıca her iki Alg örneği klinoptilolit ile immobilize edildikten sonra, uranyum alım kapasiteleri saptanmış ve adsorpsiyon verimleri belirlenmiştir. Kinetik izotermler oluşturulmuştur. Serbest formdaki Enteromorpha linza ve Gracilarîa confervoides'ten uranyumun geri alınabilmesi için 13 değişik geri alım reaktifî denenmiş; HC1 ve EDTA'nın değişen konsantrasyonlarında, farklı sürelerde ve kademe sayılarında geri alım denemeleri yapılmıştır. Matriks ortam olarak uranyum asit liç çözeltilerinde uygulamalar yapılmış, uranyumun geri kazanılması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATION OF USABILITY OF FREE AND IMMOBILIZED ALGAE AS A BIOSORBENT IN THE RECOVERY OF URANIUM KARADA?, Mevlüde PhD, in Nuclear Sciences Supervisor: Doç. Dr. Şule AYTAŞ 2002, 138 pages Preconcentration and separation procedures based on adsorption processes are important in nuclear technology, industry, medicine and daily life. In the recent years, the microorganisms such as algae, fungi, yeast and bacteria are used to separate and concentrate radioactive and trace elements from matrix. The purpose of this study is to investigate usability of free and immobilized Algae as a biosorbent in the recovery of uranium. Macro Algae samples were collected from Narhdere and Urla in Izmir Bay. The uptake capacities for uranium were determined for 20 different Algae samples. For the biosorption of uranium on macro Algae at constant v/m ratio (250), the optimum experimentalparameters were determined as pH:5, uranium concentration of 75 ppm, shaking time of 2 hours and temperature of 20°C for Enteromorpha timer, pH:8, uranium concentration of 75 ppm, shaking time of 4 hours and temperature of 20°C for Gracilaria confervoides. In addition, the uranium uptake capacities and adsorption yield of these two Algae samples immobilized on clinoptilolite were also determined. The kinetic isotherms were performed. 13 different types of elution solution were examined for the recovery of uranium from free Enteromorpha lima and Gracilaria confervoides; recovery experiments were carried out at different concentrations of HC1 and EDTA, periods and number of stage. The application was performed in the matrix of acidic leaching solution, uranium recovery was investigated.