Uranyum geri kazanılmasında bentonit kullanımının incelenmesi
Investigation of usability of bentonite for uranium recovery
  1. Tez No: 169426
  2. Yazar: MÜJGAN YURTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞULE AYTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uranyum, Kil, Bentonit, Adsorban, Adsorpsiyon, Uranium, Clay, Bentonite, Adsorbent, Adsorption
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET URANYUM GERİ KAZANILMASINDA BENTONİT KULLANIMININ İNCELENMESİ YURTLU, Müjgan Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şule AYTAŞ Ocak 2005, sayfa 96 Nükleer teknolojide, tıpta, değişik sektörlerden kaynaklanan ağır metallerinin uzaklaştırılmasında son zamanlarda adsorpsiyon yöntemi önemli yer tutmaktadır. Çözünen metalik türlerin killer, oksitler ve kolloidal materyallerle adsorpsiyonu, heterojen sistemlerde metal iyon konsantrasyonlarının kontrol edilmesinde önemli görülmektedir. Bu çalışmada, adsorban olarak bir kil çeşidi olan Çankırı doğal bentoniti kullanılmıştır. Çankırı bentonitinin uranyum alım kapasiteleri belirlenmiştir. Isıl işlemlerle aktif hale getirilen, Çankırı bentoniti üzerine, kesikli sistemde, sulu çözeltiden uranyum (VI) iyonlarının adsorpsiyonu incelenmiştir. Çankırı bentoniti üzerine, çözelti pH'ı, uranyumun (VI) başlangıç konsantrasyonu, sıcaklık ve çalkalama süresi,farklı katyon ve anyonların fonksiyonu olarak uranyum (VI) iyonlarının adsorpsiyonu incelenmiş; dağılım katsayıları (Kd) ve adsorpsiyon verimleri (%) saptanmıştır. Adsorpsiyon verilerinin adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu araştırılmış; adsorpsiyon entalpisi, entropisi ve serbest enerji değişimi gibi termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Çankırı bentonitinden uranyumun geri alınabilmesi için 11 çeşit geri alım reaktifi denenmiş; HNCVin değişen konsantrasyonlarında geri alım denemeleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF USABILITY OF BENTONITE FOR URANIUM RECOVERY YURTLU, Miijgan MSc, in Nuclear Sciences Supervisor: Prof. Dr. Şule AYTAŞ 2005, 96 pages In the recent years, the adsorption processes are used in the treatment of heavy metals sourced by nuclear technology, medicine and several industries. Adsorption of soluble metallic species by clays, oxides and other colloidal matters appears to be an important means of controlling the metal ions concentration in heterogeneous systems. In this study, Çankiri natural bentonite which is a kind of clay was used as the adsorbent material. The uptake capacity of Çankiri bentonite was determined. The adsorption of uranium (VI) from aqueous solution on thermal activated Çankiri bentonite has been studied by a batch technique. Distribution coefficients (Kd) and adsorption yields (%) were determined for adsorption system of uranium on Çankiri bentonite as a function of pH, initial uranium (VI) concentration, temperature, shaking time and different anions andcations. The appropriateness of the adsorption data have been investigated to different sorption isotherms and thermodynamic parameters were calculated as adsorption entalphy, entrophy and the change of free energy. 1 1 different types of elution solution were examined for the recovery of uranium from Çankiri bentonite; the recovery experiments were realized at different concentrations of nitric acid.