Kaplı kızılçam fidanı yetiştiriciliğinde NPK'li (farklı) gübre seviyelerinin fidan gelişimine ve besin maddesi alımına etkisi
The Effects of different levels of NPK fertilizer on growth and nutrient uptake of container grown pinus brutiaten seedlings
- Tez No: 120421
- Danışmanlar: PROF.DR. HABİL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pinus brutia Ten, Kızılcam, Fidan Beslenmesi, Besin Maddesi Alınımı, Gübreleme, Bitki Besleme, Pinus brutia Ten, Seedling Nutrition, Nutrient Uptake, Fertilization, Plant Nutrition
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
V ÖZET KAPLI KIZILCAM FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE NPK'Lİ (FARKLI) GÜBRE SEVİYELERİNİN FİDAN GELİŞİMİNE VE BESİN MADDESİ ALIMINA ETKİSİ ŞİŞANECÎ, Rabia Doktora Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof Dr. Habil ÇOLAKOĞLU Haziran 2002, 125 sayfa Bu araştırma; 1996 yılında, Îzmir-Karşıyaka Fidanlığı ve 1997'de ise, Muğla-Gökova Orman Fidanlığı'nda olmak üzere 2 farklı yerde gerçekleştirilmiştir. 1-0 yaşlı, enso tipi kaplı Pinus brutia Ten. fidanları üzerinde; ilk yıl 3, ikinci yıl 4 farklı NPK seviyesinin etkisi (haftada 3 ve 1 defa gübreleme uygulaması şeklinde) denenmiştir. Denemenin temel amacı; kaplı (enso tipi) kızılcam fidanı yetiştiriciliğinde, NPK'li (farklı) gübre seviyelerinin fidan gelişimi ve besin maddesi alımına etkisinin incelenmesidir. Araştırma sonucunda; gübre seviyelerinin, kızılcam fidanlarındaki bazı morfolojik özelliklere (fidanda boy, çap, kök/gövde oram) etkili olduğu belirlenmiştir. Farklı gübre seviyeleri, fidan basma kaldırılan toplam azot, fosfor ve potasyum miktarlarına da etki etmiştir. İki deneme yılında, fidan basma kaldırılan en yüksek azot miktarı 51,79 mg N/fidan, fosfor 13,15 mg P205/fidan ve potasyum ise 61,14 mg KaO/fidan olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF NPK-FERTDLIZER ON GROWTH AND NUTRIENT UPTAKE OF CONTAINER- GROWN Pinus brutia Ten. SEEDLINGS ŞÎŞANECİ, Rabia Ph.D Thesis in, Soil Department Supervisor: Prof Dr. Habil ÇOLAKO?LU June 2002, 125 pages This study was carried out in Izmir-Karşıyaka Forest Nursery in 1996 and in Muğla-Gokova Forest Nursery in 1997. 1-0 year old container-grown P. brutia Ten. seedlings were fertilized with 3 levels of NPK in first year and 4 levels of NPK (split over once and three times application in a week) in second year. The objective of this study was to determine the effects of different levels of NPK on the seedling growth and the uptake of nutrients. As a result of the study, it was determined that fertilizer levels were effective on some morphological characteristics of plant growth (seedling height, root collar diameter, root/stem ratio). Different fertilizer levels also affected the total uptake of N, P2O5, K2O per seedling. On both trial years, the highest amount of nitrogen uptake was 51,79 mg N/seedling and it was found for phosphorus 13,15 mg P205/seedling and for potassium 61,14 mg KaO/seedling.