Tarımda üreticilerin risk karşısındaki davranışları üzerine bir araştırma: Ege bölgesinden bir örnek olay
A Research on the attitudes of farmers towards risk: Case of Aegean region farmers
  1. Tez No: 120422
  2. Yazar: ÖZLEM KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN TALİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Riskten Kaçınma, Momente Dayalı Ekonometrik Yaklaşım, Beklenen Fayda, Risk Aversion, Moment Based Econometric Approach, Expected Utility
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
V ÖZET TARIMDA ÜRETİCİLERİN RİSK KARŞISINDAKİ DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: EGE BÖLGESİNDEN BİR ÖRNEK OLAY KARAHAN, Özlem Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin TALÎM Haziran 2002, 163 sayfa Bu tezde, tarımda üreticilerin risk karşısındaki tutumları Bergama İlçesi Kestel Sulama Havzası örneği için hesaplanmıştır. Gözlenen Ekonomik Davranış yöntemi ile üreticilerin riskten kaçınma katsayıları hesaplanmış, ve bu katsayılarla üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri ve çeşitli tarımsal ve ekonomik davranışları arasında ilişkiler irdelenmiştir. Ayrıca, Fayda Fonksiyonuna dayalı risk katsayıları hesaplanarak, bu yöntemin, hesaplamada çok sayıda sağlıklı verilerin kullanılmasını gerektiren gözlenen ekonomik davranış yönteminin bir alternatifi olup olamayacağı sınanmıştır. Risk katsayılarının Gözlenen Ekonomik Davranış yöntemine göre hesabında Momente Dayalı Yaklaşım izlenmiş ve ilgili üretim ve üretim değişkenliği fonksiyonlarının tahmininde ilave girdi kullanımının risk üzerindeki etkisini kısıtlamayan Genelleştirilmiş En Küçük Kareler yöntemi kullanılmıştır. Görüşülen 107 üreticinin 84 'ü riskten kaçınan 23 'ü ise riski seven olarak gruplandırılmıştır. Gruplara göre çeşitli unsurlara ait ortalama ve frekansların varyans ve X2 testleri ile karşılaştırılması, pamukta dekara değişken masrafın riski seven grupta daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Hesaplanan riskten kaçınma katsayılarının çeşitli değişkenlere bağlı olarak ele alındığı doğrusal regresyon modeli, eğitim düzeyi, taamdaki tecrübe, yeni çeşitleri deneme, mülk arazi yüzdesi, minimum yeterli gelir ve dekara değişken masraflar ile riskten kaçınma arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Gözlenen Ekonomik Davranış ve Doğrudan Fayda Fonksiyonu yöntemleriyle üreticilerin aynı risk tutum gruplarına dahil edilip edilmediğini belirlemek için yapılan *£ testi ve her bir yöntemle hesaplanan katsayılar arasındaki regresyon analizi iki yöntemin biribirleri ile tutarlı sonuçlar ortaya koyduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE ATTITUDES OF FARMERS TOWARDS RISK: CASE OF AEGEAN REGION FARMERS KARAHAN, Özlem PhD in Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Metin TALİM April 2002, 188 pages In this thesis, attitudes of farmers towards risk are measured for a random sampling of farmers in the Kestel Irrigation Basin in Bergama. Coefficients of risk aversion are estimated based on Observed Economic Behaviour method, and the relations between the estimated coefficients and the socio-economic characteristics of the farmers, as well as, their agricultural and economical behaviours are put forward. Estimation of the coefficients is repeated by using Direct Elicitation of Utility Function method, in order to test for the applicability of this less data requiring ı method as an alternatif of the Observed Economic Behaviour. ; Estimation of the risk aversion coefficiens by Observed Economic j Behaviour is carried out using Moment Based Approach. The related ; function of production and that of the variation of production are estimated j via Generalized Least Squares regression, which doesn't restrict the effect on the risk of any additional input use. Of the 107 farmers interviewed, 84 j are classified as risk averters, while the rest (23) are classified as risk ; seekers. : Comparison between the risk attitude groups of the means and the frequencies using analysis of variance and "£ tests revealed that the variable costs per dekar are higher for the risk seekers. The linear regression model relating the estimated risk aversion coefficients to various factors put forward significant relations between the level of education, experience in agriculture, adoption of new varieties, percentage share of the owned land, minimum sufficient annual income and variable costs per dekar, and the risk aversion. Grouping of the farmers by Observed Economic Behaviour and by Direct Elicitation of Utility have been consistent with each other. Further, according to a regression analysis done between them, the coefficients estimated by both methods are found to be positively related.