Kahramanmaraş koşullarında farklı azot dozları ile sıra üzeri ekim mesafelerinin II. ürün mısır (Zea mays L.) bitkisinde verim, verim unsurları ve fizyolojik özelliklere etkisi
Row spacing and nitrogen fertilizer levels effect on grain yield, yield components and physiological characters of fall sowing maize (Zea mays L.) at Kahramanmaraş condition
  1. Tez No: 120752
  2. Yazar: ALİHAN ÇOKKIZGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN KARAALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Azot Dozu, Sıra Üzeri, Fizyolojik Özellikler, Nisbi Büyüme Oranı, Net Asimilasyon Oranı, Verim, Verim Unsurları, Tanenin Azot İçeriği, Tanede Kül Oranı. III, Maize, Nitrogen level, Row spacing, Physiological Characteristics, Relative Growth Rate, Net Assimilation Rate, Yield, Yield Components, Grain Nitrogen Content, G:ain Ashes Rate. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET : ALİHAN COKKIZGIN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA FARKLI AZOT DOZLARI İLE SIRA ÜZERİ EKİM MESAFELERİNİN H. ÜRÜN MISIR (Zea mays L.) BİTKİSİNDE VERİM, VERİM UNSURLARI VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ ALİHAN COKKIZGIN DANIŞMAN: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Yıl: 2002 Sayfa: 73 Jüri : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DİKİCİ Bu araştırma Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanında 2000 yılı H. Ürün mısır yetiştirme sezonunda, faktöriyel düzenlemeye göre, 4 tekerrürlü, dört farklı azot dozu (20, 25, 30, 35 kg N/da) ve üç sıra üzeri mesafesi (15,20,25, cm) olarak, RX 788 hibrit mısır çeşidi ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlara göre sıra üzeri mesafesi arttıkça ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, çiçeklenme süresi, yaprak alanı indeksi, yaprak alanı süresi, hasat indeksi ve tane verimi azalmıştır. Buna karşılık koçan boyu, koçanda sıra sayısı, koçanda tane sayısı, koçan kalınlığı, gövde çapı, nod sayısı, tek koçan verimi, bitki başına koçan sayısı, yaprak açısı, yaprak kalınlığı, yaprak alanı, 1000 tane ağırlığı, toplam kuru madde oranı sıra üzeri mesafelerin artışına paralel olarak artış göstermiştir. Tanede azot ve kül oranı sıra üzeri mesafelerden etkilenmemiştir. Araştırmada incelenen ö zelliklerin çoğu için azot dozlarının etkisi olumlu yönde olmuştur ve uygun sıra üzeri mesafeleri 15 ve 20 cm ve optimum azot dozu 25 kg/da olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALİHAN COKKIZGIN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSHTUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT ROW SPACING AND NITROGEN FERTILIZER LEVELS EFFECT ON GRAIN YD2LD, YB2LD COMPONENTS AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERS OF FALL SOWING MAIZE (Zea mays I,.) AT KAHRAMANMARAŞ CONDITION ALfflAN COKKIZGIN Supervisor: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Year: 2002 Sayfa: 73 Jury : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DİKİCİ This experiment was conducted at Experimental Research Station of Kahramanmaraş in the second crop growth season of the year 2000. Maize hybrid cultivar RX 788 was used in this study. The aim of the study was to determine the effect of row spacing and nitrogen fertilizer on grain yield, yield components and some physiological characters. A randomised complete block design was organized as a factorial experiment with three-row spacing (15, 20 and 25 cm), four nitrogen levels (20, 25, 30 and 35 kg/da) and four replications. As a result, with the increasing the row spacing the ear the first height, tassel flowering, plant height, leaf area index, leaf area duration, harvest index and grain yteld decreased and it is found that ear length, row number per ear, kernel number per ear, stem diameter, number of nods, ear thickness, single ear yield, ear number per plant, leaf angle, leaf thickness, leaf area and total dry matter rate increased but grain nitrogen and ashes ratio has not been influenced by row spacing. For most of the characters studied the nitrogen fertilizer had positive effects. For the grain per unit area the optimum row spacing were at 15 and 20 cm and the most economical nitrogen rate was 25 kg/da in this study.