Kahramanmaraş'taki konut inşaatlarında yapı işlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün uygulanma düzeyi üzerine bir araştırma
A Study on the application level of Safety and Health in construction convention in the construction in Kahramanmaraş
- Tez No: 120753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN GÜVERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat, İş kazaları, İş güvenliği, İş sağlığı III, Construction, Labour Accidents, Labour Safety, Labour Health IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Aslıhan Ece PAKOZ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ'TAKİ KONUT İNŞAATLARINDA YAPI İŞLERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ TÜZÜĞÜNÜN UYGULANMA DÜZEYİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Aslıhan Ece PAKÖZ Danışman: Yard. Doç. Dr. Özkan GÜVERCİN Yıl: 2002, Sayfa: 63 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Özkan GÜVERCİN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Yrd. Doç. Dr. Ali AYBEK Bu araştırma, Kahramanmaraş ili belediye sınırları içerisinde inşa edilmekte olan bazı yapılarda,“Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü”nün uygulanma düzeyinin saptanmasına yöneliktir. Bu amaçla, söz konusu tüzükteki 137 maddeden bir bölümü genişletilerek, toplam 203 maddeye dönüştürülmüştür. Söz konusu maddelere uyum düzeyinin saptanabilmesi için 10 inşaat seçilmiş ve şantiyelere 3 ay süre ile günde bir kez gidilerek çalışmalar gözlenmiştir. Gözlem sonuçları, kurala uyuluyor veya kurala uyulmuyor şeklinde, hazırlanan formlara işlenmiştir. Ulaşılan veriler ağırlıklı aritmetik ortalama formülüyle değerlendirilmiştir. Çalışmalardan elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, Kahramanmaraş ilinde inşa edilmekte olan yapılarda, Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü' ne yeteri kadar uyulmadığı saptanmıştır. Bunda, işletme yöneticileri ile çalışanlarının eğitim yetersizliği yanında, yasal yaptırımların yetersiz kalması da etken olmaktadır. Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün uygulanabilmesi için, tüm çalışanların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi, mevcut yasal yaptırımlara etkinlik kazandırılması ve konunun her şeyden önce insan yaşamı ile ilgili olduğuna tüm insanların inandırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT __ Aslıhan Ece PAKÖZ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCDXNCES DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT A STUDY ON THE APPLICATION LEVEL OF SAFETY AND HEALTH IN CONSTRUCTION CONVENTION IN THE CONSTRUCTION IN KAHRAMANMARAŞ Ashhan Ece PAKOZ Supervisor: Yard. Dr. Özkan GÜVERCİN Year: 2002, Pages: 63 Jury: Assist. Prof. Özkan GÜVERCİN Assist. Prof. Hüseyin TEMİZ Assist. Prof. Ali AYBEK The aim of this study is to determine the application level of The Safety and Health in Construction Convention in some construction sites within the boundary of the municipality of Kahramanmaraş. For this purpose, 102 of the 137 total articles of the convention were extended and they were transformed into 129 articles. Ten construction sites were chosen in order to determine the application level of these 129 articles and they were visited once a day for 3 months and the results of observations were expressed as“regulations are applied”and“regulations aren't applied”in the tables and the data obtained are expressed as percentages. When the results from the studies were evaluated, it was determined that the articles of The Safety and Health in Construction Convention weren't properly applied in Kahramanmaraş. This was due to the inadequacy of the legal enforcement as well as the lack of the training of the workers and the managers. In order to apply The Safety and Health in Construction Convention fully, it is necessary to promote the training level of all the workers, to enforce the current laws abaut construction more efficiently and to convince the people that the whole thing is for the human life.