Doğu Akdeniz bölgesinde paket arıcılığın kullanılabilirliği üzerine bir çalışma
Investigation possible application of package bee technique in East Mediterranean region
  1. Tez No: 120754
  2. Yazar: ALAEDDİN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL YENİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz Bölgesi, Arı, paket arıcılık tekniği
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışma, Doğu Akdeniz bölgesinde Türkiye arıcılığı için yeni bir üretim kolu olabilecek paket arıcılığın; geleneksel arıcılık uygulamaları ile avantaj ve dezavantajlarının belirlenmesi, uygulanabilirliğinin tespiti, paket arıcılık tekniği kullanılan koloniler ile kışlamış arı kolonileri arasındaki gelişme ve verim özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Kolonilerin araştırma süresince yapılan periyodik kontrollerde yavrulu alan ve koloni ağırlık değişimleri karşılaştırıldığında paket arı ve kontrol grubundaki kolonilerin benzer gelişme eğimine sahip oldukları gözlenmiştir. Vegetasyonda yeterli nektar ve salgı kaynağı bulunamadığından grupların verim özellikleri karşılaştırılamamıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda paket arı ile kontrol grupları arasında yavrulu alan ve koloni ağırlık değişimleri arasında gözlenen farklılıkların istatistiki anlamda önemsiz olduğu belirlenmiştir. Bal arısı kolonilerinin kışa hazırlanması, kışlatılması, erken ilkbahar bakım ve besleme maliyetleri, amortisman giderleri, kış kayıpları ve kışlayan kolonilerdeki populasyon azalmaları göz önüne alındığında paket arıcılığın kışları soğuk, sert ve uzun geçen bölgelerde geleneksel arıcılık uygulamalarından daha fazla gelir getirebileceği gözlenmektedir. Bu nedenle kolonilerin kışlatma maliyetlerinin hesaplanması ve dönem sonunda gelir gider durumlarının ekonomik olarak belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Paket arıcılık uygulamasının farklı ekolojik ve bölgesel şartlarda, farklı arı ırkları ile en az bir üretim sezonu verim ve kışlatma da dahil olmak üzere kapsamlı olarak araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Package beekeeping technique, a new application in Turkey, were compared with traditional beekeeping methods according to advantages, disadvantages, eligibility, colony development and performance in East Mediterranean region in this work. During the periodical controls of colonies, while brood areas and colony weight changes compared indicate that package beekeeping and control colonies had same development patterns. Group's performances were not compared due to insufficient nectar and honeydew in environment. Brood areas and colony weight changes were not different in package bee keeping technique and control groups, traditional beekeeping methods, statistically. Package bee keeping technique will be more economical than traditional method when costs of preparing winter, wintering, early spring care and feeding, amortizing, winter loses, population decrease in regions where winter too harsh considered. Therefore calculation of wintering costs of colonies and, at the end of the season income and expense situations need to be clarify. Application of Package bee keeping technique in different ecological conditions, with different races at least one production season includes wintering, need to be investigate in detail. Key words : East Mediterranean Region, Bee, Package Beekeeping Technique