Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ormancılık çalışmalarının incelenmesi
Investigation of forestry in European Union countries
- Tez No: 120760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir ormancılık, Ormancılık ekonomik kriterleri, Ormancılık stratejisi. V, Sustainable forestry, Foresrtry economic criterias, Forestry strategy. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Begüm GÜRLER KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELERDE ORMANCILIK ÇALIŞMALARININ İNCELENMESİ Begüm GÜRLER DANIŞMAN: Doç. Dr. Özden GÖRÜCÜ Yıl: 2002, Sayfa: 134 Jüri: Doç. Dr. Özden GÖRÜCÜ Yrd. Doç. Dr. Muhsin KAR Yrd. Doç. Dr. Harun ARIKAN“Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerde Ormancılık Çalışmalarının incelenmesi”isimli bu çalışmada Avrupa Birliği ülkelerinin ormancılığa yaklaşımları teknik, biyolojik, ekonomik olarak etüd edilmiştir. Bu doğrultuda Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin ormancılık çalışmaları ayrı ayrı incelenmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinin; Kırsal bölgelerin gelişimi için özellikle iş hacminin korunması ve geliştirilmesi, toprağın korunması, erozyon kontrolü, havanın kalitesinin yükseltilmesi, su kalitesinin düzenlenmesi, karbon ayrışımı, iklim değişikliklerinin önlenmesi, doğal hayatın ve biyolojik çeşitliliklerin korunması, zarar görmüş ormanların iyileştirilmesi, ormanların sosyal ve dinlendirici fonksiyonlarının sürdürülmesi, ekonomik, ekolojik ve sosyal olarak orman yönetimlerinin iyileştirilmesi, orman yangınlarının ve atmosferik kirliliğin önlenmesi, ağacın ve diğer orman ürünlerinin çevresel değerlerini artırmak, Avrupa Birliği'nin ormana dayalı endüstrilerinin rekabete açık hale gelmesini temin etmek konuları üzerinde durduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ormancılık sektörünün Avrupa Birliği'ne uyum sağlayabilmesi için gerekli mevzuat uyumu, yapısal-kurumsal düzenlemeler, Türk ormancılığına özgü sorunlar ve Avrupa Birliği ormancılık çalışmaları ile paralellik gösteren konular da incelenerek ülkemiz açısından gerekenler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Begüm GÜRLER DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM MSc THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF FORESTRY IN EUROPEAN UNION COUNTRIES Begüm GÜRLER Supervisor: Doç. Dr. Özden GÖRÜCÜ Year: 2002, Pages: 134 Jury: Doç. Dr. Özden GÖRÜCÜ Yrd. Doç. Dr. Muhsin KAR Yrd. Doç. Dr. Harun ARIKAN In this study, named“Investigation of Forestry in European Union Countries”, the approaches of European Countries to forestry are examined technically, biologically, and economically. In this manner, the forestry studies of each European Union Country are investigated separately. At the end of this study it is observed that the European Union Countries are focused on; maintenance and enlargement of job volume especially for the development of rural regions, conservation of the soil, erosion control, increasing the air quality, adjustment of water quality, carbon decomposition, prevention of climate changes, protection of natural life and biological variety, treatment of destructed forests, maintenance of social and recreational functions of the forests, development of forestry management economically, ecologically and socially, prevention of forest fires and atmospheric pollution, increasing the environmental worth of trees and other forest products, assurance of openness for competition of forestry based industries of European Union. In addition, by examining the needed agreement of legislation and structural- instutional modifications for the adoption of the forestry sector in our country to European Union, the problems related with Turkish forestry and the topics parallel to the forestry studies of European Union; the requirements with respect to our country are indicated.