Yerel ve geniş iletişim ağlarında (LANs-WANs) dizayn-hız ve güvenilirlik
Design-speed and reliability in local and wide area networks
- Tez No: 120783
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Local-wide area network designs, speedy and the security in local and wide area networks, Vlan, Access List ill
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET YEREL VE GENİŞ İLETİŞİM AĞLARINDA (LANs-WANs) DİZAYN-HIZ VE GÜVENİLİRLİK KAYRÎ, Murat Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nihat İNANÇ Ocak 2002, 62 sayfa Veri paylaşımının hızlı ve güvenli bir şekilde transfer edilmesi gereken bu çağda, bilişim teknolojisi hızla gelişim kaydetmektedir. Veri paylaşımının bulunulan alanda olması, ya da bu coğrafik alanın geniş şuurlar çizmesi, veri transfer türünü ve veri transfer olayım gerçekleştirecek olan ürünlerin farklılığını etkilemektedir. Temelde yerel iletişim ağlan ve sonra da geniş iletişim ağlarında ele alınan veri paylaşımında, hız ve güvenirlilik önem arz etmektedir. Hız, verinin kaynaktan, hedefe doğru birim zamanda ulaştırdığı sinyal sayısı olarak ele alınabildiği gibi, bilgi birimi olarak kabul edilen bit sayısı olarak da düşünülebilir. Yerel iletişim ağlarında ethernet teknolojisi ve özellikle CSMA/CD teknolojisi önem arz ederken; geniş iletişim ağlarında ise modem ve servis sağlayıcı kurumların kullandığı aktif cihazların kalite ve yüksek özellikli olması veri paylaşımım etkilemektedir. Yine aynı şekilde yerel iletişim ağlarında kullanılan topoliji türünün seçimi de, veri çarpışmaları (collision) üzerinde direkt olarak etkilidir. Geniş iletişim ağlarında ise, kaynak paketi hedef terminale ulaştıran ve OSI modelinin ikinci katmanında ele alman veri enkapsülasyon tekniklerinin (frame relay, ppp) yerinde ve doğru seçimi, vermin sağlıklı bir şekilde transferini etkilemektedir. Bankalar gibi önem ve ehemmiyet arz eden sektörlerin, güvenlik opsiyonu üzerinde durmaları kaçınılmaz bir durum arz edip, alınacak ve transfer edilecek paketlerin çalınmaması ve verinin değiştirilmemesi için bir takım güvenlik önlemleri almaları da gerekmektedir. Bu bağlamda, paketlerin alınıp ve transfer edildiği router cihazları üzerinde bir takım Access List'lerin oluşturulması gerekmektedir. Bu güvenlik önlemi, transfer edilecek paketin koşullu olarak gönderilmesini sağlar. Bu yolla, transfer edilen paket seçici davranıp, sadece ulaşması gereken adrese kendini bırakır. Yukarıda bahsi edilen bütün kriterler detaylıca ele alınıp, özellikle bankalar sektörü için oluşturulması gereken yerel ve geniş iletişim ağ dizaynı ve bu dizaynda ele alınacak olan hız ve güvenlik önlemleri söz konusu bu tezde incelenmiştir. Yine aynı şekilde bu tez kapsamında, pratikte direkt olarak uygulanabilecek iki banka örneği ele alınmıştır. Bu bankaların baştan sona yerel ve geniş iletişim ağ dizaynları; bu dizaynda önem arz eden detayların belirtilmesi ele alınmıştır. Fiziki dizayndan sonra, hız ve güvenliği etkileyen bütün alternatifler ele alınmış olup, en iyi alternatif model olarak tavsiye edilmiştir. Anahtar kelimeler Yerel geniş iletişim ağ dizaynları, Yerel ve geniş iletişim ağlarında hız ve güvenlik, Vlan, Access List
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN-SPEED AND RELIABILITY IN LOCAL AND WIDE AREA NETWORKS KAYRİ, Murat Msc, Electric-Electronics Department Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nihat İNANÇ January 2002, 62 pages In this century, it is important to transfer data in a high speed and reliable way. Information technology is developing very rapidly as well. Sharing data in either a local or a wide area geographically effects types of data transfer and the product of this transfer. Essentially, speed and reliability are the most important subjects in both local and wide area networks. Speed which is taken as the number of signals per unit conveyed by data from source to destination, can be considered as the information unit that is accepted as the bit number. While the Ethernet technology, especially the technology of CSMA/CD has an importance in the local area networks; on the other hand, in the wide area networks, the quality and the high characteristics of active equipments which are used by modem and Internet Service Provider effect on the data collision. However, in the wide area network, the appropriate and true selection of data encapsulation technics (frame relay, ppp), which convey the source package to destination terminal and the technics that were metioned in the second layer of OSI model, effect the safe transformation of data. So, it is important some favorite sectors especially banks, to focus on the security option. They also need to take a set of security measures to prevent the lossing of the packages which are received and transfered. In this context, some Access Lists should be formed on the router equipments where packages are received and transfered. This security measure ensures the conveying of packages that will be transfered. By this way, the transfered package will act selectively and leave itself to the required address. All these above criteries were detailly mentioned in this thesis. The design of local and wide area networks which must be constituted especially for bank sector, and speed and the security measures which need to be put into implementation in this design were also examined in this study, a case study of a bank with two branches were taken which could be directly implemented in practice. From the begining to the end, the whole local and wide area network design of these banks were considered. After the physical design; it was focused on all alternatives which effect the speed and the security, and finally, the model was offered as the best alternative system.