CrS-Er2S3 sisteminde oluşan yeni üçlü fazların incelenmesi
Examination of the new triple phases in the formation of CrS-Er2S3 system
- Tez No: 120801
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF EYNULLAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diferansiyel temik analiz, Röntgen Faz Analizi, Mikrostrüktür Analiz, faz diyagramı, bileşik, DTA. RFA, MSA, phase diagram, compaund. in
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET CrS-Er2S3 SİSTEMİNDE OLUŞAN YENİ ÜÇLÜ FAZLARIN İNCELENMESİ ERGİN, Filiz Yüksek Lisans Tezi, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Arif EYNULL AYE V Şubat 2002, 39 sayfa Bu çalışmada, Ln-Cr-S içeren sistemlerde oluşan CrS-Er2S3 faz diyagramı incelenmiştir. CrS-Er2S3 faz diyagramında görülen Er2CrS4, Er6Cr2Sn, Er8Cr3Sı5 ve Er4CrS7 bileşiklerinin oluşma karakterleri ve fizikokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışmalar esnasında diferansiyel termik analiz, röntgen faz analizi, mikrostrüktür analiz, mikrosertliğin ölçülmesi metotları kullanılmıştır. Belirtilen metotların kullanılmasıyla yapılan bu çalışma sonucunda faz diyagramının karakteri ve açığa çıkan bileşiklerin yaşama sınırlan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATION OF THE NEW TRIPLE PHASES IN THE FORMATION OF CrS-Er2S3 SYSTEM ERGİN, Filiz Msc, Secondary instruction Science and Mathematic Deparments Education Mainscience Branche Supervisor: Prof. Dr. Arif EYNULLAYEV February 2002, 39 pages In this work, CrS-Er2S3 phase diagram, the formation of which is including Ln-Cr-S is examined. The happening character and physicochemical peculiarity of Er2CrS4, Er6Cr2Sn, Er8Cr3Si5 and E^CrS^omponents which can be seen at the CrS- Er2S3 phase diagram are searched. In the period of this work DTA, RFA, MSA, MSO methods are used. By means of using these methods in the process of this work, the character of phase diagram and the living boundary of appearing components has been identified.